Ple municipal

Badalona condemna les violacions a menors i critica a la Generalitat falta d’inversió a Sant Roc

Badalona condemna les violacions a menors i critica a la Generalitat falta d’inversió a Sant Roc

Gerardo Santos

3
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

El Ple de l’Ajuntament de Badalona s’ha reunit aquest dijous al matí en una sessió extraordinària per expressar la seva repulsa a la violació grupal que va tenir lloc el 3 de juny passat, i per mostrar a la família de la víctima el suport de tot el consistori. Serà, si no hi ha més sorpreses, l’última sessió plenària d’aquest mandat, abans del 17 de juny, quan Xavier García Albiol prendrà la vara de comandament de la ciutat.

S’ha tractat d’un Ple breu, i ha consistit en la lectura d’una declaració institucional de rebuig de l’última agressió sexual coneguda a la ciutat, tot i que també s’ha fet referència a les anteriors violacions conegudes, al centre comercial Màgic Badalona. En total, i segons la informació de què disposa el consistori, aquest 2023 han sortit a la llum quatre casos més d’agressions sexuals a menors, a part de l’ocorregut dissabte passat: a una nena d’11 anys; a una jove de 16 anys; un menor agredit sexualment per un adult; i un altre cas d’una nena de 13 anys.

El primer a prendre la paraula, l’alcalde en funcions Rubén Guijarro, ha donat la benvinguda als assistents: «Avui ens reunim per lamentar un nou episodi d’aquesta xacra, que és la violència masclista». La declaració institucional, llegida per la regidora de Feminismes en funcions, Aïda Llauradó, ha començat d’aquesta manera: «Desgraciadament, tornem a estar davant una nova agressió masclista que torna a posar de manifest que la violència sexual és una de les formes més greus de les violències masclistes, i per tant un component central del patriarcat».

Durant el seu parlament, Llauradó ha informat de «la voluntat de l’ajuntament de personar-se, en l’exercici de l’acusació popular, per defensar la víctima d’agressió sexual veïna de Badalona».

Al finalitzar la declaració, l’alcalde sortint ha apel·lat a la voluntat col·lectiva per mantenir «un front comú» en contra de les agressions. «Hem d’estar tots junts per denunciar aquestes agressions, que no tenen cabuda a Badalona», ha sentenciat Guijarro, abans d’aixecar la sessió.

Reunió prèvia entre l’Ajuntament i la Generalitat

Just després, la sala s’ha buidat i els regidors Aïda Llauradó (Feminismes) i David Torrents (Drets Socials) han explicat als mitjans de comunicació les conclusions a què s’ha arribat després de la reunió telemàtica mantinguda, just abans del Ple, entre representants del consistori i de la Generalitat. De part de l’executiu local han assistit els esmentats regidors i representants de la Guàrdia Urbana de Badalona. Per part del Govern no hi ha assistit cap conseller dels departaments afectats, de manera que la reunió ha sigut eminentment tècnica i de coordinació, amb la participació d’un representant de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA).

«Vull posar en valor la tasca dels tècnics de Serveis Socials de Badalona. La Generalitat no ha invertit socialment en els barris d’aquesta ciutat, no només en el tema de l’absentisme escolar, que és molt greu a Sant Roc. Han faltat recursos. El govern de Catalunya ha d’invertir més en aquesta ciutat. El que estem vivint amb aquestes agressions és un problema de fons, i Badalona és només la punta de l’iceberg», ha admès David Torrents.

«De la reunió s’ha sortit amb el compromís ferm de totes les institucions per lluitar contra les agressions, a nivell territorial i local, per millorar els circuits de prevenció i els protocols d’actuació», ha explicat David Torrents. Aïda Llauradó, per la seva banda, ha reconegut que «hi ha molta preocupació entre la ciutadania i entre els polítics per les agressions sexuals» que han transcendit: «Emplacem totes les institucions a continuar treballant per solucionar-ho».

Notícies relacionades

Els dos regidors, no obstant, ho són en funcions, ja que dissabte 17 de juny prendrà possessió el nou alcalde, Xavier García Albiol, que ja ha anunciat que aprovarà el cartipàs municipal una setmana després de prendre possessió: «El govern sortint ha aprovat el protocol de prevenció a les agressions sexuals en tots els espais, d’oci diürn i nocturn, en coordinació amb la Generalitat. Hem parlat amb tots els grups municipals, ja tenen tota la informació de la reunió d’avui. Quan toqui fer el traspàs, així ho farem», ha especificat Llauradó.

Llegeix totes les notícies de Badalona a EL PERIÓDICO Badalona.