Agressions sexuals

La falta de vigilància i el «morbo» preocupa els comerços del Màgic Badalona

La falta de vigilància i el «morbo» preocupa els comerços del Màgic Badalona

ZOWY VOETEN

5
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

Els repetits casos de violacions grupals han situat a l’ull de l’huracà el centre comercial Màgic de Badalona, epicentre de la conversa pública que navega entre les reclamacions socials per posar les víctimes al centre i la gestió de les administracions que discuteixen com aturar una situació límit ja d’àmbit català, amb la Generalitat de Catalunya implicada de primera mà.

La voràgine mediàtica té, a més, una perspectiva de proximitat: la dels comerços amb una realitat que transcorre quotidianament mentre el centre comercial és al focus. EL PERIÓDICO ha conversat a les instal·lacions del Màgic Badalona amb una desena de comerciants que majoritàriament es mostren preocupats per la falta de vigilància al centre comercial i que, malgrat la sensació de normalitat implícita en l’esdevenir del dia a dia, remarquen la nova presència d’alguns visitants que hi acudeixen moguts pel «morbo».

D’una desena de xerrades amb alguns dels treballadors de botigues del Màgic se’n poden extreure un parell de conclusions generals. D’una banda, que els veïns no han deixat d’acudir al Màgic, tant per fer les seves compres com per satisfer el seu oci, o, simplement, per passejar. «¿Clients?, això està sempre ple», comenta una venedora de llaminadures. En un establiment de restauració confirmen la tendència: «Els caps de setmana, això està al màxim, no parem».

De l’altra, la sensació habitual de falta de vigilància al centre de comercial. En aquesta línia, unes dependentes assenyalen que la seguretat només augmenta els dies següents a quan es publica algun cas de violació: «Durant uns dies veus més vigilants, però no passa ni una setmana i tornen a ser els de sempre». A finals de març, dies després de conèixer-se un dels casos de violació grupal als lavabos del centre, l’ajuntament es va reunir amb la Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra i la direcció del Màgic. Van acordar l’augment de la vigilància i el patrullatge tant dels Mossos com de la policia local per l’interior del centre.

En efecte, els Mossos d’Esquadra s’hi han deixat veure: «Hi ha més vigilància, sí. També dels Mossos, i he vist que hi ha dones entre els vigilants de seguretat, suposo que és per si cal obrir algun lavabo de noies», afirma el venedor d’electrodomèstics. Tot i així, per a alguns dels treballadors no és suficient: «Molts dies només veig un vigilant que fa la ronda, i amb sort un auxiliar més», afirma la venedora de llaminadures.

La tasca que duen a terme els vigilants, ara bé, és visiblement apreciada pels comerciants del Màgic: «Ens coneixem tots, i quan es fa tard entren a l’interior de les botigues per revisar que estigui tot bé», comenta la dependenta de la botiga de joguines.

La Mara és una de les dependentes de la perfumeria. Només fa un parell de setmanes que treballa allà, però el seu testimoni com a veïna i clienta del centre comercial té pes: «La veritat és que aquest centre comercial va molt malament des de tota la vida. Fa anys, em van perseguir un grupet d’aquests xavals, per aquí, al Màgic, però em vaig escapar. Crec que són els mateixos que ara, ¡quin fàstic!».

Presència de turisme de «morbo»

Un altre dels elements que destaquen alguns comerciants és el del «morbo». «El que sí que he notat és que venen bastants morbosos, gent que no és ni de Badalona, que coneix el tema de les violacions pels mitjans de comunicació i que ve al Màgic per pur morbo», explica una venedora de llaminadures.

El seu establiment és just davant d’una de les portes d’accés al centre comercial, fet que converteix la botiga de txutxes en una espècie de lloc d’informació per a aquests estranys visitants: «Em pregunten: ‘¿Saps on va ser la violació?’. I jo, és clar, els dic que ni idea», comenta aquesta treballadora amb expressió incrèdula.

Una font que demana no revelar la seva identitat ni que se la relacioni amb cap establiment explica com els lavabos del centre s’han convertit en un epicentre d’interès. «Cada vegada és més habitual que s’utilitzin els serveis per mantenir relacions sexuals», remarca. Tant perquè es tracta de joves que no disposen d’altres llocs amb prou intimitat com pel morbo que el context pot generar.

Sense afectació a les vendes

De totes les entrevistes fetes, únicament els empleats d’una botiga d’electrodomèstics asseguren a aquest diari que les vendes han disminuït des que es van començar a conèixer els casos d’agressions sexuals grupals: «Entenc que hi hagi gent a qui li faci por venir, però no hi ha motius per a això», remarca el venedor.

Són les dependentes d’una perfumeria les que posen el dit a la nafra: «La preocupació per aquests casos d’agressions dura dos dies, els dos següents al dia en què es publica la notícia; quan passa una setmana ja ho hem oblidat tots. Però tots vol dir tots: els clients, nosaltres i tothom», sentencien.

En el torn de dinar d’un dia feiner als restaurants del Màgic, quan queden un parell d’hores per a la primera sessió de cine de la jornada, les terrasses interiors mostren bon aspecte, sense estar plenes. Poques botigues estan buides i bastantes persones, ocioses, passegen pels passadissos o descansen als seients. A fora pica el sol i, tot i que encara no és estiu, les instal·lacions del centre comercial es converteixen en una espècie de refugi climàtic per als badalonins.

Notícies relacionades

L’aspecte del Màgic de mitjanit és molt diferent del de la resta del dia. Persianes abaixades, llums apagats, bastanta menys gent. Moltes de les venedores entrevistades viuen relativament a prop del centre comercial o utilitzen transports públics pròxims. Preguntades les dependentes d’un establiment d’estètica respecte a la sensació de seguretat, responen amb claredat meridiana: «No. No ens sentim segures. Ni aquí, ni enlloc. Ni soles, ni acompanyades».

Llegeix totes les notícies de Badalona a EL PERIÓDICO Badalona.