Violència sexual

Investigats 21 menors per les 8 violacions de Badalona

Investigats 21 menors per les 8 violacions de Badalona
3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra han investigat vuit denúncies per agressió sexual en grup perpetrades per menors d’edat a Badalonal’últim any, segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO. Marta Escudé, portaveu del cos, ha explicat aquesta tarda en una compareixença davant els mitjans de comunicació que la policia catalana investiga 21 agressors menors d’edat per aquests casos. Ja hi ha 6 detinguts. Tretze dels implicats són inimputables perquè encara no tenen 14 anys. Tots, ha continuat Escudé, són homes i, en tres dels casos, agressors i víctimes compartien entorn.

La compareixença s’ha celebrat a Granollers, seu central de la regió policial metropolitana nord a què pertany Badalona, després d’una trobada per analitzar una acumulació de fets, que el cos català considera «preocupant» malgrat que no són investigacions excessivament complicades. Tots, o gairebé tots, els implicats en aquestes vuit agressions han sigut ja identificats i els Mossos preveuen resoldre’ls. 

Segons ha explicat Escudé, que ha comparegut davant els mitjans de comunicació per fer un balanç de les mesures acordades per revertir aquesta dinàmica en les conductes sexuals d’un grup de menors, en cap dels casos s’han registrat ferides que hagin requerit atenció mèdica. Així mateix, totes les agressions han tingut lloc durant el dia, quatre en entorns d’oci i tres al centre comecial Màgic, ha afegit dirigint-se als mitjans de comunicació per fer un balanç de les mesures acordades per revertir aquesta dinàmica en les conductes sexuals d’un grup de menors. 

Entorn desestructurat

Es tracta de nois que, majoritàriament, pertanyen a capes vulnerables de Badalona i, en alguns casos, a entorns desestructurats. Hi ha relació entre alguns dels implicats en la majoria de les vuit agressions, denunciades entre el juliol del 2022 i el juny del 2023, l’última aquest últim cap de setmana. Algunes de les víctimes, també menors d’edat en la seva totalitat, formen part del mateix entorn social

Una part rellevant dels menors no arriben encara als 14 anys, la qual cosa no únicament augmenta la inquietud davant pràctiques sexuals violentes a aquesta edat, sinó que a més significa que són inimputables. És a dir, la justícia no pot actuar contra ells perquè una persona no ha de respondre legalment pels seus actes fins que hagi complert els 14, per la qual cosa la intervenció en aquest tipus de casos es realitza des de la Direcció General de la Infància i l’Adolescència (DGAIA).  

La immensa majoria estan plenament identificats i els que encara no ho han sigut ho seran ben aviat. Al tractar-se d’una procedència compartida entre els agressors, per a la UCAS no està sent especialment difícil posar noms i cognoms a cadascun dels individus que han participat –o presenciat– aquestes vuit agressions grupals. 

Tres agressions al Màgic

Hi ha relació entre alguns dels implicats i la policia considera que alguns han estat presents en més d’una agressió, bé com a participants o com espectadors que no han ajudat la víctima.  

Notícies relacionades

L’entorn del centre comercial Màgic ha sigut escenari de tres d’aquestes agressions sexuals. És un lloc que freqüenten alguns dels investigats. A l’interior d’aquest establiment es va produir el cas més greu dels investigats. A finals d’any, una nena d’11 anys va ser assaltada violentament per sis adolescents, tres dels quals menors de 14 anys, en aquest centre. La gravetat del cas va generar una gran commoció i va posar la lupa sobre una dinàmica que s’ha repetit, tot i que en situacions de menor violència, en set ocasions més a la mateixa població.

Segons ha explicat avui el consistori, en les agressions sexuals a menors registrades aquest any, les víctimes són una nena d’11 anys, dues de 13, una jove de 16 i un menor agredit per un adult.