Projecte amb 1.783 pisos

La llei de costes obliga a empetitir blocs al costat de les Tres Xemeneies del Besòs

El Ministeri de Transició Ecològica força a reduir el nombre de plantes de dues illes de vivendes abans que la Generalitat aprovi el pla

La llei de costes obliga a empetitir blocs al costat de les Tres Xemeneies del Besòs

JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El projecte per edificar a l’única franja de costa que queda per poblar als voltants de Barcelona supera l’últim tràmit aquest dimarts. La Generalitat concedeix l’aval definitiu aquesta tarda al Pla Director Urbanístic (PDU) de les Tres Xemeneies del Besòs. La central tèrmica desmantellada serà l’eix d’un barri que s’està concebent des de fa anys entre Badalona i Sant Adrià, on s’idea també un pol de companyies vinculades al sector audiovisual, digital i del videojoc. 

A falta de saber si el ‘hub’ empresarial que el Govern esbossa és realista i amb què s’omplen les carcasses buides de les xemeneies, la comissió d’urbanisme de Catalunya autoritza que es construeixin 1.783 pisos, tal com figurava en el document aprovat de manera provisional l’octubre passat. En tot cas, els plans s’han retocat per comprimir l’altura d’alguns dels futurs blocs, per ajustar-los a la llei de costes i a les peticions del Ministeri de Transició Ecològica.

Dues de les cinc illes de vivendes que es preveuen aixecar perden plantes. La versió del projecte ratificada fa cinc mesos contemplava que tots els blocs fossin de planta baixa més nou. A instàncies de la Direcció General de Costes i el Mar, les illes més pròximes a la desembocadura del Besòs s’empetiteixen per quedar-se amb sis pisos d’altura. En el primer esborrany, es va arribar a dibuixar un immoble de 19 plantes enganxat al riu. 

«Transvasament» de sostre

La reducció no comporta que disminueixi la xifra total de domicilis amb què es dotarà el veïnat ni es retallen els 285.120 metres quadrats reservats a sostre edificable. El Departament de Territori explica que el que es treu a les dues illes limítrofes al riu es traspassa a les tres illes més pròximes a les Tres Xemeneies. 

La conselleria parla de «petits transvasaments de sostre» per «incrementar-lo lleugerament» a les illes de vivendes limítrofes a l’antiga central. La redistribució no comporta elevar encara més els blocs, que mantindran els 10 pisos d’altura ja planificats per no alterar la vista de les xemeneies de la icona fabril, de 200 metres d’altitud i visibles a quilòmetres de distància. 

En comptes de fer-los més alts, els immobles seran una mica més amples i ocuparan una mica més de superfície a les parcel·les assignades per ser erigits. Al setembre, la Generalitat va recular en la intenció de permetre 1.959 pisos, i va augmentar la xifra a costa de reduir les dimensions mitjanes de les vivendes de protecció oficial de lloguer. 

«Ajustos i correccions»

Territori explica que els «ajustos i correccions» en el PDU de les Tres Xemeneies es deuen a la «interpretació» que el Ministeri de Transició Ecològica fa de la llei de costes i el seu reglament. La Direcció General de Costes ha redactat l’últim informe preceptiu perquè el projecte entri en vigor. Segons fonts coneixedores, focalitza la seva atenció en les dues illes que s’emplaçaran en paral·lel al barri de Sant Joan Baptista, a Sant Adrià. El dictamen exigeix que l’altura sigui conforme amb les dels altres blocs del veïnat perquè no es produeixi un efecte barrera amb la façana marítima.  

Notícies relacionades

Les indicacions de l’òrgan dependent de Transició Ecològica també han comportat afinar algunes al·lusions a la normativa urbanística, així com aportar més garanties que tiraran endavant projectes pendents de desbloquejar-se per urbanitzar l’entorn de les Tres Xemeneies. És el cas de la desviació del col·lector de Llevant, que s’ espera des de fa anys i que ara transporta aigües residuals al llarg de la línia de costa de Badalona, sempre amb el risc de produir abocaments. 

L’aprovació definitiva del PDU és només una etapa més de la llarga gestació per fer reviure les Tres Xemeneies, clausurades el 2011. Segons fonts implicades en el projecte, la pròxima fase obliga a abordar el procés de reparcel·lació i repartir els costos d’uns 80 milions d’euros per condicionar el pròxim barri. Endesa, Metrovacesa –una immobiliària vinculada al Banco Santander– i l’Àrea Metropolitana de Barcelona són els principals amos de terreny en les 32 hectàrees per remodelar. Les fonts consultades pressenten que el tràmit pot prolongar-se tres anys. Més difícil sembla precisar quant trigarà el nou barri a estar acabat. El marge no baixaria de dos mandats o, el que és el mateix, vuit anys.