Projecte immobiliari al costat del Besòs
La Generalitat recula i renuncia a augmentar el nombre de pisos a les Tres Xemeneies
El Departament de Vicepresidència accepta ara les peticions de Sant Adrià i Badalona i preveu revertir l’augment a 1.959 pisos per tornar a la previsió de construir 1.844 domicilis
Les simbòliques tres xemeneies d’Endesa a Sant Adrià, ahir. /
La Generalitat de Catalunya esmenarà l’augment de pisos que planificava per al projecte urbanístic que té pendent aprovar per ocupar els terrenys deshabitats de l’entorn de la desmantellada central tèrmica de les Tres Xemeneies, entre Sant Adrià de Besòs i Badalona. L’últim versió del Pla Director Urbanístic (PDU) pendent de ratificar-se per colonitzar l’última franja per habitar a la costa pròxima a Barcelona traçava passar dels 1.844 pisos previstos en l’aprovació inicial del projecte el 2020 a 1.959 vivendes, com va informar EL PERIÓDICO. Tanmateix, el Departament de Vicepresidència –impulsor de la remodelació– apunta ara que preveu revertir l’increment, que incomodava els ajuntaments i generava rebuig entre partits i plataformes crítiques amb la reforma.
El major nombre de domicilis que es concebia es pensava materialitzar sense augmentar els 191.750 metres quadrats reservats per a promocions immobiliàries. Per quadrar el cercle, la Generalitat plantejava encaixar més pisos en l’entorn de la central clausurada reduint la mida mitjana de les vivendes de protecció oficial de lloguer. Vicepresidència va advocar per rebaixar les dimensions mitjanes dels pisos assequibles d’una mida estàndard de 73 a 75 metres quadrats a una forquilla de 63 a 65 metres quadrats. Ho va proposar després d’acceptar una al·legació de Front Litoral del Besòs, la societat que uneix els dos principals propietaris de terrenys, Endesa i Metrovacesa, una immobiliària controlada pel Santander.
Els ajuntaments de Sant Adrià i de Badalona acceptaven augmentar el nombre de vivendes de protecció oficial i diversificar l’oferta dels pisos assequibles amb dimensions diverses. Tanmateix, els consistoris eren reticents que el nombre total de domicilis creixés en 115 més dels planificats fins ara. A més, comptava que les projeccions de població del barri de nova construcció s’elevaran de 4.702 habitants a gairebé 5.000.
Pendent de debat
Fonts de Vicepresidència responen que comparteixen ara amb els ajuntaments que és millor tirar enrere l’augment de vivendes. En aquest sentit, assenyala que compta que el PDU torni a ajustar-se als 1.844 pisos anunciats quan el projecte va superar el tràmit d’aprovació inicial.
En cas de no haver-hi canvis, el pla urbanístic s’ha de sotmetre a votació en els plens dels ajuntaments de Badalona i Sant Adrià la setmana que ve. El resultat no és vinculant per a la Generalitat. No obstant, el resultat del debat en els dos consistoris serà una pedra de toc sobre si la remodelació compta amb prou aval a les dues ciutats o si genera reticències després d’anys d’espera per ocupar l’entorn de les emblemàtiques Tres Xemeneies.
Queda per aclarir quines seran les dimensions mitjanes amb què al final s’edificaran les vivendes de protecció oficial. Vicepresidència apunta que la millor opció és redefinir les característiques dels pisos assequibles. La conselleria diu que elaborarà un estudi respecte a això. Amb l’augment de pisos que ara es corregirà, els domicilis de preu reduït creixien de 738 a 853, mentre que no variaven els 1.106 pisos de règim lliure previstos. Els governs municipals de Sant Adrià i Badalona no s’oposen que les vivendes de protecció oficial augmentin.
- Infraestructura estratègica Espanya i França busquen una "ruta marítima alternativa" per al BarMar
- El tramvia arriba a Verdaguer i ja posa la vista a Francesc Macià
- Europa adverteix que "netejar" cursos agreuja la força destructiva de les riuades
- Un xàfec desborda la riera de Cadaqués i arrossega cotxes
- Noves proves de l’ADN fan un gir al cas Helena Jubany
- El president valencià defensa la seva actuació i evita l’autocrítica
- 130.000 persones clamen a València contra Mazón per la gestió de la dana
- El terror dels colons israelians a Cisjordània
- Brutal agressió a quatre frares al crit de «soc Jesucrist» en un monestir
- "No tenim perdó, però ara sé el mal que vaig fer"