Polèmica municipal

L’escola Ventós Mir de Badalona recorre a Antifrau per no poder utilitzar una pista pública

  • Els alumnes de primària es veuen obligats a ocupar la plaça Ernest Lluch durant els esbarjos

  • L’escola, construïda el 1926 i molt deteriorada, espera un nou edifici des de fa 15 anys

L’escola Ventós Mir de Badalona recorre a Antifrau per no poder utilitzar una pista pública

Manu Mitru

4
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

L’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) de l’escola Ventós Mir de Badalona (Barcelonès) ha portat fins a l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) el conflicte amb l’Ajuntament de Badalona per l’ús de la pista esportiva de la plaça del Gas.

La intenció és que l’OAC aclareixi si el conveni que regula l’ús de la pista, datat de 1996, és legal i vigent. El president de l’AFA, Víctor Reca, explica que els alumnes no tenen actualment on fer l’esbarjo, de manera que es veuen obligats a ocupar la plaça Ernest Lluch durant l’hora del pati.

Aquest conveni, del qual l’AFA de la Ventós Mir desconeixia la seva existència fins fa mig any, assumeix la titularitat pública de la plaça, així com que la gestió recau sobre l’Associació Esportiva Badalonès.

En una de les seves clàusules, el conveni dona preferència a l’escola La Llauna per a l’ús de la pista en horari lectiu. En la següent clàusula, es dona preferència per a l’ús de la pista, «en segon lloc», a la Ventós Mir. Per a l’associació de familiars el conveni és nul, ja que «es renova tàcitament cada any, cosa que és il·legal segons la llei de contractació pública de la Generalitat», assumeix Víctor Reca.

Últim recurs

L’AFA recorre a l’OAC després que la resta d’accions que han portat a terme els últims mesos no hagin donat fruits. Primer, una desafortunada reunió de l’equip de Govern municipal amb totes les escoles de la ciutat, a la qual la directora de la Ventós Mir no va poder acudir per malaltia. En aquesta reunió es van repartir els espais, i la Ventós Mir es va quedar sense cap, assegura Reca.

Després, l’intent frustrat de mediació del departament de Justícia de la Generalitat entre les regidories d’Esports i d’Educació i l’escola: «El mediador ens va dir que no va poder contactar amb la regidora d’Esports, Teresa González [PSC], i que no li va respondre mai al telèfon», declara el president de l’AFA. Malgrat intentar-ho, aquest diari no ha aconseguit obtenir la versió de la regidora d’Esports sobre aquesta situació.

És per això que els familiars d’alumnes culpen de la situació la regidoria d’Esports de l’ajuntament. En la seva defensa, des del consistori declaren que la Generalitat és coneixedora que l’institut La Llauna utilitza la pista de la plaça del Gas just en el mateix horari que demana la Ventós Mir. Això, segons el consistori i d’acord amb el que es llegeix al conveni, estaria dins la legalitat. «Crec que l’ajuntament s’equivoca, perquè el missatge que estan donant a la ciutadania és que no es volen ni asseure a parlar», diu el president de l’AFA de l’escola, Víctor Reca.

L’accés a la pista esportiva no deixa de ser, al cap i a la fi, la punta de l’iceberg, o «la gota que ha fet vessar el got», segons denuncia l’AFA. La falta d’un reglament de cessió d’usos dels equipaments públics a Badalona provoca el malestar d’entitats com l’AFA de la Ventós Mir, que sospiten «pràctiques clientelars» a l’hora d’assignar els usos d’aquests espais. A més, fa més de 15 anys que l’escola està en males condicions de manteniment i conservació.

L’AFA recorda que l’ajuntament s’havia compromès a aixecar una nova escola per al curs 23-24. El centre educatiu, dempeus des de 1926, és l’escola pública més antiga de Badalona.

La regidora d’Educació i segona tinenta d’alcaldia de Badalona, Aïda Llauradó, assegura que s’està treballant en una alternativa a la falta d’un espai per a l’esbarjo dels alumnes mentre no s’aixequi el nou edifici. Resulta que al lloc escollit per a la nova escola, al solar de l’Estrella, s’han trobat restes arqueològiques: «El Museu de Badalona està dirigint el projecte de l’obra arqueològica.

Una vegada es realitzi el projecte, es licitarà l’obra, i ja es podran posar els fonaments de la nova escola», explica la regidora Llauradó. Tot i que des de la regidoria no aporten cap data, sembla molt complicat que el centre estigui preparat per al curs que ve.

Sense paraula en el ple

En el ple municipal de febrer, celebrat aquest passat 28 de febrer, un regidor de Guanyem Badalona, David Guerrero, va renunciar a formular les preguntes que tenia preparades sobre la construcció de la nova escola Ventós Mir per traslladar les preguntes que l’AFA de la mateixa pretenia fer en el seu torn de paraula.

Un torn de paraula que l’AFA va demanar dilluns, però que va ser rebutjat per l’ajuntament amb el pretext que s’havien demanat cinc torns més (el màxim d’intervencions que hi pot haver en un ple municipal). Aquells torns demanats sí que tenien a veure amb algun dels punts de l’ordre del dia, una condició que va fer passar les altres peticions de paraula per davant de la de l’AFA. 

Notícies relacionades

Les tres preguntes buscaven respostes sobre per què la mediació de la Generalitat no va ser possible i sobre quines solucions estudia el consistori. El Govern municipal no va respondre de viva veu, sinó que es va comprometre a fer arribar les respostes per escrit. Mentrestant, l’AFA de la Ventós Mir esperarà que l’Oficina Antifrau de Catalunya es pronunciï, cosa que passarà en menys de tres mesos.

Llegeix totes les notícies de Badalona a EL PERIÓDICO Badalona