Albiol retreu als governs de Sabater i Pastor haver desatès els conflictes de la nau incendiada

L’alcalde creu que l’incendi de la nau de Badalona va ser per la llum punxada, no una espelma

Casado ofereix a Sánchez un pacte d’Estat sobre la immigració i contra l’ocupació il·legal

GRAFCAT5890  BADALONA (BARCELONA) (ESPANA)  11 12 2020 - El presidente del PP  Pablo Casado (2d)  durante su visita a la nave ocupada donde ocurrio el incendio en Badalona (Barcelona) que se ha cobrado tres victimas mortales  acompanado del presidente del PP de Cataluna  Alejandro Fernandez  y el alcalde de la ciudad  Xavier Garcia Albiol (d)  desde donde ha ofrecido este viernes al presidente del Gobierno  Pedro Sanchez  un acuerdo de Estado para abordar la politica de inmigracion  vinculada a la politica exterior  y para fijar una  legislacion alternativa frente a la ocupacion ilegal y a favor de la seguridad ciudadana   EFE  Alejandro Garcia

GRAFCAT5890 BADALONA (BARCELONA) (ESPANA) 11 12 2020 - El presidente del PP Pablo Casado (2d) durante su visita a la nave ocupada donde ocurrio el incendio en Badalona (Barcelona) que se ha cobrado tres victimas mortales acompanado del presidente del PP de Cataluna Alejandro Fernandez y el alcalde de la ciudad Xavier Garcia Albiol (d) desde donde ha ofrecido este viernes al presidente del Gobierno Pedro Sanchez un acuerdo de Estado para abordar la politica de inmigracion vinculada a la politica exterior y para fijar una legislacion alternativa frente a la ocupacion ilegal y a favor de la seguridad ciudadana EFE Alejandro Garcia / Alejandro Garcia

3
Es llegeix en minuts

Aquest divendres l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha assegurat que els seus antecessors a l’alcaldia van desatendre els conflictes vinculats a la nau ocupada i que es va incendiar dimecres a la nit i que va provocar la mort de tres persones. L’alcalde ha assenyalat els anteriors alcaldes, Dolors Sabater (Guanyem) i Àlex Pastor (PSC), per suposadament no haver actuat per evitar una desgràcia com aquesta malgrat tenir constància de la situació que es vivia a l’espai.

Albiol ha destacat que malgrat que la nau estava en situació d’ocupació des del 2008, no va ser fins al 2017 quan va començar a ser origen de problemes al barri, i ha defensat que des que va recuperar l’alcaldia, el maig passat, ha fet fins a 25 accions per intentar desallotjar l’antiga fàbrica.

Albiol ha destacat que la nau estava ocupada sobre tot per part de persones subsaharianes, la majoria del Senegal. Des del 2008 al 2016 la convivència i comportament dels ocupants era «normal», segons Albiol, i no es registraven problemes amb el veïnat. «Era una ocupació més a la ciutat que no generava problemes», afegeix, destacant que no es va actuar llavors per aquesta raó, si bé sí que es van practicar 325 desocupacions de vivendes i naus conflictives entre el 2011 i el 2015.

La llum punxada

Així mateix, Albiol, ha opinat que l’incendi es va deure que els ocupants «tenien punxada la llum», perquè al seu parer una espelma difícilment pot causar un foc així. 

En declaracions al programa ‘Els Matins’ de TV-3, Albiol ha precisat que encara es desconeixen les causes de l’incendi mortal i que es trigarà dies a esbrinar-ne l’origen, investigació, ha assegurat, que en tot cas correspon als Bombers i als Mossos. 

No obstant, com a «opinió personal», l’alcalde popular ha avançat que li sembla «difícil» que una espelma provoqués un incendi d’aquestes dimensions. «Jo apostaria per un problema amb el cablatge, que tenien punxat de la llum», ha suggerit.

Alguns dels ocupants de la nau van explicar ahir als mitjans de comunicació que l’incendi es va desencadenar al caure una espelma de les que utilitzaven per fer-se llum, per falta de subministrament elèctric. No obstant, Albiol ha assenyalat que ahir va sentir que alguns dels ocupants de la nau van explicar que, abans de l’incendi, havien estat «manipulant el cablatge», per la qual cosa és possible que tinguessin «algun problema». 

Casado proposa abordar la immigració amb Sánchez

La tragèdia de Badalona ha tingut altres reaccions polítiques. Aquest divendres el líder del Partit Popular, Pablo Casado, ha plantejat al cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, un pacte d’Estat que abordi la política d’immigració i que també tingui en compte una legislació alternativa davant l’ocupació il·legal. Al seu entendre, en vista de les «tragèdies» que estan coneixent han de «remar junts».

Així s’ha pronunciat des de Badalona, on ha visitat la zona afectada per l’incendi d’una nau industrial que estava ocupada per desenes d’immigrants i en què han mort tres persones. L’han acompanyat l’alcalde Albiol, i el president del PP català, Alejandro Fernández.

Notícies relacionades

Casado ha fet aquesta proposta al·legant que cal tenir en compte l’«ocupació il·legal de vivendes» i el «drama de les persones que no tenen llar», que s’ha vist «accentuat per la crisi de la Covid-19». A això ha sumat la «derivada» de persones que arriben d’altres països «de forma irregular».

«Vull oferir al Govern d’Espanya, una vegada més, un acord d’Estat per abordar la política d’immigració, vinculada a la política exterior, i també per oferir la legislació alternativa davant l’ocupació il·legal i a favor de la seguretat ciutadana», ha manifestat, recordant que fa 10 dies ja ho va plantejar en la seva visita a les Canàries en vista de l’arribada massiva d’immigrants a les illes.