Les dades obertes: un punt de partida per al desenvolupament d'aplicacions

Algunes aplicacions que funcionen com un instrument útil per millorar la qualitat democràtica

20160308 datosabiertos

20160308 datosabiertos

1
Es llegeix en minuts

En el marc de l'Open Data Day, esdeveniment internacional que es va celebrar el dia 5 de març amb més de 200 actes simultanis a tot el món, appscitizens agrupa una nova col·lecció d'aplicacions amb el nom de Dades Obertes.

Aquesta col·lecció intenta posar el focus en una de les àrees més importants del Govern Obert: la participació ciutadana. Aquesta ha de ser precedida per polítiques actives d'obertura de la informació per part de les Administracions públiques, la matèria primera per al desenvolupament de les aplicacions.

Sense aquesta informació, sense aquestes dades obertes i accessibles, no seria possible l'existència d'una aplicació com Citymapper, nodrida de dades obertes que permeten que el ciutadà segueixi, en temps real, en quin punt es troba el mitjà de transport que necessita utilitzar. Aquí no només el sector públic és responsable de transmetre aquesta informació. Els sectors privats o concessionats també hi juguen un paper important.

Una situació similar es dóna amb Màlaga en Bici, una eina que, a partir de la informació oberta proporcionada per l'ajuntament, fa possible que els seus habitants trobin de manera ràpida, al mapa, els carrils bici i els aparcaments per a la seva bicicleta.

Amb la mateixa metodologia, però en diferent àmbit temàtic i geogràfic, Legislatiu PY és l'aplicació que posa de manifest què passa a les Cambres Legislatives del Paraguai, de manera que el ciutadà pugui exercir un rol actiu controlant els diputats i senadors.

Notícies relacionades

Aquadaia, per la seva part, és una aplicació que se serveix de dades obertes de les estacions meteorològiques per generar alertes als seus usuaris, molts d'ells agricultors, amb recomanacions per als seus cultius.

El 5 de març apps4citizens va organitzar l'Open Data Day Barcelona, una jornada on a partir de la ponència d'experts en diferents àmbits es va buscar inspirar i estimular el desenvolupament de més aplicacions com les descrites, que es poden trobar a l'appteca de la plataforma, que té per objectiu promoure l'ús de les aplicacions com un instrument útil per millorar la qualitat democràtica de la presa de decisions a través del compromís social i polític col·lectiu.