Polèmica

Podem exigeix la dimissió de Batet per retirar l’escó a Alberto Rodríguez

Isa Serra considera «gravíssim» el que ha passat amb l’exdiputat canari i assegura que l’obligació de la formació morada és denunciar els fets

4
Es llegeix en minuts

Unides Podem no es querellarà contra Meritxell Batet. Alberto Rodríguez, tampoc. El front judicial dels morats contra la presidenta del Congrés s’ha quedat en res. Això sí, li exigeixen que dimiteixi per retirar l’acta al diputat canari. «La sortida més digna és la dimissió de Meritxell Batet», ha sentenciat la coportaveu de Podem, Isa Serra,després d’un cap de setmana en què semblava que les aigües s’havien calmat.

«És una cosa gravíssima. És una vergonya. Això no hauria de passar. És la nostra obligació denunciar un fet com que s’actuï, per part de la presidència del Congrés, en contra de la llei, i pensem que per això la sortida més digna és la dimissió de Meritxell Batet», ha recalcat la dirigent de Podem sobre la posició del seu partit el dia que socialistes i morats es reuniran arran de la bretxa oberta en la coalició a causa de qui lidera la derogació de la reforma laboral.  Serra ha arribat a titllar la decisió de Batet d’un «atac a la democràcia», no només contra Rodríguez i Podem, i al poder «legislatiu, la voluntat popular i la democràcia».

En la mateixa línia, l’exlíder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, també ha considerat que la presidenta del Congrés «hauria de dimitir per pròpia dignitat». Segons ha explicat a RAC1, la retirada de l’acta de diputat a Rodríguez «és una barbaritat» i el jutge Manuel Marchena, president de la Sala Segona del Tribunal Suprem, «s’ha rigut d’ella».

La vicepresidenta segona i actual líder del sector morat del Govern, Yolanda Díaz, no comparteix la polèmica que estan generant els seus companys. Preguntada a La Sexta sobre si considera que Batet ha de dimitir ha respost que cal «abaixar la tensió al país». «Si el senyor Rodríguez ja ha decidit que es defensarà, respectem-lo i deixem de generar més soroll», ha reclamat a la seva pròpia formació.

També des del PSOE es va intentar no incrementar la tensió. El seu portaveu, Felipe Sicilia, va expressar, primer, el recolzament «total i absolut» de l’executiva del partit a Batet, però va evitar arremetre contra els morats.

Sicilia: Batet va retirar l’acta a Rodríguez «perquè hi ha una decisió judicial que ha dit que aquest és el procedir i la conseqüència de la sentència»

El màxim que va dir és que resulta «curiós» i que els «sorprèn» que Podem demani la dimissió d’una persona, la tercera autoritat de l’Estat, que «l’únic que ha fet és complir escrupolosament amb la llei i amb el respecte a una decisió judicial». La presidenta del Congrés, va insistir el diputat, «no li ha tret l’escó [a Rodríguez] perquè sí, l’hi ha retirat perquè hi ha una decisió judicial que ha dit que aquest és el procedir i la conseqüència de la sentència» que el va condemnar. Al portaveu se li va preguntar fins i tot en dues ocasions si el PSOE considera «deslleial» l’actitud dels morats, i ell va evitar utilitzar aquesta paraula, en un intent evident de temperar el conflicte.

Per a Sicilia, Batet va complir la llei i la «separació de poders», i fins i tot amb la defensa dels diputats al sol·licitar aclariments del Tribunal Suprem, però al final les resolucions judicials «s’acaten».

Passos enrere

Notícies relacionades

A mitja tarda de divendres, Batet va comunicar a Rodríguez la seva decisió de treure-li l’escó després de rebre un ofici del Suprem en el qual s’indicava que la condemna que se li va imposar al diputat morat per atemptat a l’autoritat implicava la seva «obligada» inhabilitació. Unides Podem no va tardar a reaccionar i minuts després anunciaven que presentaria una querella contra Batet per prevaricació. L’avís encenia encara més la batalla interna que s’estava vivint al si del Govern entre Díaz i Calviño.

No obstant, els morats han anat abaixant el to al llarg del cap de setmana. Dissabte passat, el líder d’Izquierda Unida, Alberto Garzón, va desvincular la querella d’Unides Podem i va assegurar que seria una iniciativa a títol propi de Rodríguez. Aquell mateix dia, el diputat canari va decidir abandonar el partit i va acusar el PSOE de «robar-li» el seu escó. Tot i així, aquest diumenge va fer un pas enrere i va anunciar que no presentarà tal querella.