TRANSPORT FERROVIARI

El bitllet dels nous trens de Girona puja el 19% sense avís

Els usuaris anuncien protestes si els abonaments tenen un increment similar

El directiu de Renfe Javier Pérez Sanz mostra l’interior d’un dels nous S-449 que ja donen servei a la línia de Girona, dilluns a Sants.

El directiu de Renfe Javier Pérez Sanz mostra l’interior d’un dels nous S-449 que ja donen servei a la línia de Girona, dilluns a Sants. / FRANCESC CASALS

2
Es llegeix en minuts

L’alegria ha durat ben poc. L’estrena dels trens de Mitjana Distància que van començar a circular ahir a la línia Barcelona–Girona–Figueres va quedar entelada per la pujada inesperada dels preus dels bitllets senzills. Renfe ha aplicat un increment d’entre el 17% i el 19%, que justifica per la «incomparable millora» que representa la posada en marxa dels sis nous S-449. La plataforma d’usuaris d’aquest corredor ja va anunciar que pensa mobilitzar-se si es planteja una crescuda equivalent en els abonaments mensuals.

El grup va guanyar adeptes i es va fer fort a principis d’aquest any sobretot perquè va capitalitzar el descontentament de molts dels 13.500 viatgers diaris per l’augment de preu. «¡I llavors s’havia apujat el 7%!», va exclamar ahir, entre sorpresa i enfadada, la portaveu de la plataforma, Marian Riembau.

SENSE AVISAR / La seva principal queixa és que la mesura s’ha aplicat «a traïció, sense avisar», va sostenir la passatgera. Una dotzena d’entitats, associacions i administracions –entre les quals hi havia la plataforma– es van reunir dilluns a Barcelona per constituir el comitè de clients de Mitjana Distància. La trobada va ser gairebé monotemàtica sobre la incorporació dels moderns combois construïts per CAF. Es va donar tota mena de detalls sobre les dimensions; les prestacions; l’augment del nombre de places i l’accessibilitat per a les persones de mobilitat reduïda. Però ni una paraula del canvi de tarifes.

El director general de Rodalies i Mitjana Distància, Javier Pérez Sanz, va justificar ahir a aquest diari l’augment del cost per diversos motius. En primer lloc, va assegurar que cada vegada que s’incorporen trens nous en un recorregut s’apuja el preu dels bitllets. També va defensar que s’ha guanyat en «comoditat» i, per acabar, va aclarir que l’increment únicament ha afectat els viatgers «esporàdics», que representen aproximadament el 30% del total de clients de la línia.

Aquesta «actualització» de preus només s’aplica als que agafen els flamants S-449 i compren un trajecte d’anada o d’anada i tornada. Des d’ahir hi ha 12 serveis que costen 8,40 euros entre Girona i Barcelona –davant els 7,05 euros de la resta de trens– i 12,10 euros entre la capital catalana i Figueres –davant els 10,30 de la resta–.

Notícies relacionades

FINS AL GENER / Fins a finals d’any s’incorporaran un total de 12 trens a la línia de Girona i, el primer trimestre del 2010, sis més a Tarragona. Cada comboi ha costat sis milions d’euros, fet que suma una inversió de 108 milions d’euros, va recalcar el responsable de Renfe.

No obstant, va puntualitzar Pérez Sanz, l’increment de la tarifa en els abonaments mensuals o de 10 viatges no es farà efectiu fins al gener, quan tota la flota de la línia sigui nova. Ara no poden saber si un client d’un títol multiviatge puja a un tipus de comboi o un altre.