LA VISITA AL PARC DE MARTINET ES COMPLETA AMB UN PASSEIG PER VEURE LLÚDRIGUES

Búnquers a la Cerdanya

2
Es llegeix en minuts

La llum desapareix dels nostres ulls just en l’instant que entrem a dins. A l’interior del búnquer continua fent calor, però ara la sensació és asfixiant, fins i tot aterridora si un pensa per a què va ser dissenyada aquesta edificació. És fosc i la poca llum que hi entra ho fa per les espitlleres. Es tracta del búnquer de Cabiscol, a la Cerdanya, una fortificació militar que forma part de l’itinerari de visita del Parc dels Búnquers de Martinet.

No es tracta d’un d’aquells búnquers amb cabuda per a uns quants soldats. Aquest és espaiós, i el formen galeries subterrànies que connecten amb altres edificacions militars. I és que el de Cabiscol havia de ser un búnquer clau per a la Línia P, la línia defensiva dels Pirineus encarregada per Franco entre 1944 i 1947 per por d’una hipotètica invasió de les tropes aliades després de la segona guerra mundial. Una barrera infranquejable, formada per 10.000 búnquers des del cap de Creus fins al País Basc, que mai es va arribar a posar en marxa.

El parc de Martinet és una petita mostra d’aquest impressionant escut militar. Encara que a la zona s’han trobat més de 60 búnquers, al parc se’n poden visitar fins a set. Alguns de combat com el Cabiscol, altres que havien de ser punts d’artilleria i altres d’observació i comunicació.

Notícies relacionades

Un centre per als visitants, també al parc, aconsegueix recrear una autèntica atmosfera de postguerra a través dels panells informatius, d’audiovisuals i de les peces de guerra que s’exposen.

LA RUTA DE LA LLÚDRIGA / L’Ajuntament de Montellà i Martinet i el Parc Natural del Cadí-Moixeró promocionen una visita conjunta per al Parc dels Búnquers i la Casa del Riu, un centre d’interpretació dels ecosistemes fluvials, del bosc de ribera i de la seva fauna. Un tranquil passeig per la vora del riu Segre recorre la ruta de la llúdriga, una curiosa caminada de gairebé una hora amb què s’aprèn com viuen aquests animals, on construeixen els seus nius i què mengen. “La zona de Martinet és una de les poques on no han hagut de repoblar les llúdrigues, ja que el 1987 es va crear una reserva natural per conservar-les. Avui, encara en queden set”, explica Asun Pascual, guia de la Casa del Riu. Una peixera amb truites autòctones i instruments de pesca ens traslladen a mitjans del segle XX. Un terrari amb amfibis, una reproducció del riu a base de resina i un audiovisual ajuden a fer-se una idea sobre la riquesa natural d’aquesta regió.