On Catalunya

Dues propostes

Viatjar a Tòquio i Beirut sense sortir de Barcelona

El Japó i el Líban no havien sigut mai tan a prop. Amb El Jardín Libanés, del xef Paul Haddad, i el restaurant Meshi-Ya Sakamoto, no fa falta agafar cap vol per arribar a l’Àsia

El Jardín Libanés del hotel El Palace, un pop up de altura

El Jardín Libanés del hotel El Palace, un pop up de altura / El Palace

2
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

Menjar activa la closca, et fa recordar, imaginar, viatjar. El poder evocador d’alguns plats et poden transportar a un viatge que vas fer. O a un lloc on encara no has anat (segur que hi ha una paraula alemanya per dir això). De vegades, un restaurant és la píndola escapista que necessitaves per fugir de la ciutat sense sortir de la gàbia. O per agafar aquell avió que no et pots pagar, perquè aquest any Hisenda t’ha deixat com la moixama.

Els que no poden viatjar aquestes vacances, almenys podran volar a les taules de restaurants com el pop-up El Jardín Libanés, a l’espectacular terrassa de l’hotel Palace (Gran Via, 668). En primera classe, destinació Beirut, perquè el rooftop acull fins a finals de setembre una proposta centrada en clàssics de la gastronomia del Líban. El cuiner Paul Haddad, del restaurant Beirut-Barcelona, ha elaborat una extensa proposta en forma de menú degustació a 75 euros per persona, un ritual al qual recomano anar en dejú, perquè la quantitat del menjar és considerable. També té opció a la carta.

Notícies relacionades

Confesso la meva ignorància sobre la gastronomia libanesa, però em deixo portar pel degoteig incessant de delícies per compartir. Els dips (hummus de cigrons, mutabal d’albergínia i muhammara de pebrot vermell) són la millor manera d’entrar en calor. I que bo el pa de pita acabat d’enfornar. L’amanida fatuix és un cop de puny de frescor a les genives. També el tabule. Boníssim el fatayer, una empanada farcida d’espinacs amb toc cítric. I molt potent la croqueta de xai i pinyons. Per al plat principal, anem a buscar les broquetes: pollastre, xai i vedella, peces pecaminoses, perfectament elaborades al foc, amb marinats exòtics que et faran enlairar des de les altures del Palace fins al Pròxim Orient.

I si no vols empenyorar el rellotge d’or que et va deixar el besavi en herència per viatjar al Japó, sempre podràs sentir la genuïna calor nipona al restaurant Meshi-Ya Sakamoto (Comte Borrell, 296), una dels menjadors japonesos més autèntiques que he visitat mai a Barcelona. Aquest negoci familiar, comandat per un matrimoni japonès encantador, no necessita decoració de parc temàtic: senzillament et fa sentir al Japó a través del menjar que t’ofereixen. Plats casolans, tradicionals, amb alguna desviació d’autor que sempre aporta un punt positiu; cuina casolana i reconfortant que pots disfrutar en forma de peces de sushi i receptes elaborades que guareixen l’ànima. Els plats canvien segons la temporada i en els suggeriments del dia hi trobes or. De la meva última visita en recordo un calamar amb kimuchi, una ventresca de tonyina amb eriçó i un niguiri de vedella extraordinaris. Ah, i un tonkatsu de porc Ral en el qual m’hauria pogut quedar a dormir, com si fos un hotel càpsula.