LA PROPOSTA

La festa del Mascle Cabró

Els artistes i el públic celebren amb foc l’edició de l’any passat de l’Aquelarre.

Els artistes i el públic celebren amb foc l’edició de l’any passat de l’Aquelarre. / EFE / LAURENT DOMINIQUE

1
Es llegeix en minuts

Els conjurs han servit perquè un any més el foc, la màgia i l’esoterisme de l’Aquelarre envaeixin, a partir d’avui, els carrers de Cervera per acomiadar l’estiu. La 32a edició de la festa es veia amenaçada per la inefable crisi econòmica, però els veïns de la localitat, després de la invocació tenebrosa de bruixes, dimonis i altres éssers malignes, han aconseguit que el Mascle Cabró –un dels personatges més esperats– hi sigui present i ressorgeixi demà a la nit per proclamar-se el rei de la gran orgia cerverina.

Més de 300 persones, entre actors, grups de música, colles de diables, inundaran els antics carrers del centre històric en les cercaviles, correfocs i espectacles pirotècnics que s’organitzen durant tres dies, i fins ben avançada la nit. No hi ha alternativa possible: només pots submergir-te en l’ambient lúgubre i penetrant del misteri i disfrutar amb la provocació, subtil i persistent, de les bruixes que embruixen tota la població.

Notícies relacionades

Cervera no és cap punt de trobada de la bruixeria a Catalunya, però disposa d’un dels carrers que la representen millor, el carreró de les Bruixes, un carrer d’origen medieval fosc, estret i tètric. Abans d’instal·lar-hi l’enllumenat elèctric, el lloc espantava fins i tot els més valents. Jaume Carcasona, regidor de festes de la Paeria de Cervera, assenyala que d’aquest carrer va venir precisament el nom que porta la celebració: de la reunió de bruixes que és l’aquelarre. «Des d’aleshores, s’han ampliat els escenaris, les representacions i les activitats relacionades amb l’esoterisme», afegeix el regidor. La Fira del Gran Boc és un exemple de l’extens món ocult que s’obre el cap de setmana, amb la participació de tarotistes, vidents, astròlegs i mags.

MOMENT ÀLGID / L’Aquelarre no seria el que és sense el ritual de l’espectacle nocturn del dissabte, que ha inspirat diverses versions innovadores i sorprenents. A partir de la mitjanit, el Ball de la polla i la invocació del Mascle Cabró, sempre acompanyats de danses i foc, donen pas a l’aparició del personatge, que representa el dimoni, i el ball dels seus diables. Tot plegat culmina amb l’aclamada escorreguda, amb el Mascle dotat d’un enorme membre que ejacula amb rajos d’espuma davant els agitats visitants, i el foqueral, que acaba d’incendiar el que encara no ha cremat.