INVESTIGACIÓ HOLANDESA

Una infecció a la gola podria haver causat la mort de Mozart

Un retrat de Mozart.

Un retrat de Mozart.

2
Es llegeix en minuts

El misteri sobre la mort del cèlebre compositor Wolfgang Amadeus Mozart el 1791, quan tenia 35 anys, encara suscita un gran interès. L'última teoria l'ha donada a conèixer un equip de la Universitat d'Amsterdam (Holanda). Els investigadors suggereixen una infecció bacteriana a la gola com a principal causa de la mort del músic.

Un article publicat a la revista Annals of Internal Medicine resumeix les conclusions a les quals arriben Richard H.C. Zegers i el seu equip. "La nostra anàlisi és coherent amb la possibilitat que la malaltia final i la mort de Mozart es van produir per una infecció amb estreptococs, que va conduir a una síndrome nefrítica aguda per culpa de la glomerulonefritis postestreptocòccica", expliquen en el text.

Pistes trobades

Els estudiosos han arribat a aquesta conclusió a l'analitzar per primer cop les dades dels registres diaris de defuncions a Viena per trobar-hi pistes sobre la mort de Mozart. Aquestes anotacions van començar a fer-se, manuscrites, el 1607 i es van mantenir així fins al 1920.

Zegers i els seus companys van estudiar la informació referida a la mort de 5.011 adults durant tres hiverns consecutius a partir del 1790. Així mateix, van fer una anàlisi exhaustiva a partir dels relats dels testimonis de les últimes hores del compositor.

"La mort a la jove edat de Mozart, el 5 de desembre del 1791, ha fascinat el món durant més de dos segles", afirma l'estudi. "S'ha suggerit que la seva malaltia fatal la va causar un enverinament, un problema renal, o condicions com ara la púrpura de Schönlein-Henoch, la triquinosi i altres", expliquen els investigadors.

Entre el 1790 i el 1792

En els registres de defunció vienesos que comprenen els períodes des del novembre fins al gener del 1790 al 1792 hi apareixen les morts de 3.442 homes i de 1.569 dones. L'edat mitjana en el moment de faltar era de 45,5 anys per elles i de 54,5 anys per a elles.

Els autors donen fe que "la tuberculosi i les condicions que hi estan relacionades eren les causes de la majoria de les morts; en segon lloc hi ha la caquèxia (estat d'extrema desnutrició) i la malnutrició, i la tercera causa més comuna de morts era l'edema".

L'escarlatina, menys probable

Notícies relacionades

"Durant les setmanes pròximes a la mort de Mozart van augmentar notablement les morts per edema entre els homes joves, comparat amb els anys previs i els següents", afegeix la investigació. "Aquesta epidèmia menor es podria haver originat a l'hospital militar".

Pel que fa a la febre escarlatina, una condició que representa des d'una perspectiva etiològica la mateixa malaltia subjacent, aquests experts afirmen que és "una possibilitat menys probable" com a causa de la mort del músic.