Macroperació contra la delinqüència organitzada
Cau una xarxa criminal amb empresaris i tres policies corruptes a Tenerife
L’inversor Mohamed Derbah, lloctinent del mafiós anglès John Palmer, detingut amb l’inspector que va liderar el cas Mediador

L’objectiu era el control del territori del sud de Tenerife: negocis immobiliaris, seguretat privada, hostaleria, política... I, presumptament, tràfic de drogues. Però el castell de cartes d’aquesta organització criminal –així els considera la Policia Nacional– es va ensorrar aquest dimarts, quan la Unitat d’Afers Interns (UAI) de la Policia Nacional va posar fi al propòsit d’aquesta tramade corrupció política i empresarial amb vuit detencions.
A la cúspide, l’empresari d’origen libanès assentat a les Canàries des de fa més de tres dècades Mohamed Jamil Derbah, conegut per ser el lloctinent del mafiós britànic John Palmer, i inversor hoteler.
Juntament amb Derbah han caigut set persones més, tres d’ells agents de la Policia Nacional a qui, presumptament, tenia a sou. Un és Francisco Moar, excap de la Brigada Provincial de Policia Judicial de Tenerife, impulsor del cas Mediador, conegut també com a cas Tito Berni. Moar, que va ser arrestat a Galícia, la seva comunitat natal, es troba jubilat des de finals del 2024 i allunyat del Cos Nacional de Policia.
L’altre comandament que suposadament treballava per a la trama és David Izquierdo, jubilat també fa unes setmanes i fins aleshores cap de la Brigada de Seguretat Ciutadana de la Comissaria del Sud de Tenerife. El sud, precisament, aquesta zona a controlar.
Amb ell, a les mateixes dependències però en diferent unitat, es trobava l’únic agent del cas que encara segueix en actiu i que cada dia exercia la seva tasca a la Brigada de Policia Judicial de la mateixa comissaria. Sotsinspector, de nom Víctor, va ser arrestat –com el seu company Izquierdo i Derbah– a Arona.
La resta de detinguts són empleats de l’imperi deDerbah, entre els quals es trobaria una advocada i un dels seus conductors i homes de confiança. La Policia acusa els vuit arrestats de presumptes delictes de pertinença a organització criminal, suborn, revelació de secrets, tràfic de drogues i blanqueig de capitals.

Mohamed Mohamed Mohamed Derbah, empresari establert al sud de Tenerife /
El cas està declarat secret pel Jutjat d’Instrucció número 3 d’Arona, tot i que la investigació continua oberta i no es descarten noves detencions. Els ja detinguts passaran previsiblement avui a disposició judicial.
Va ser fa un any quan la UAI va posar en marxa la investigació, al tenir coneixement de l’existència de ‘pomes podrides’ dins de la Policia Nacional. Aquests agents que s’haurien passat a l’altre costat actuaven a la demarcació del sud de Tenerife, una zona que inclou la franja costanera de La Caleta i el barri de Fañabé (Adeje) a Playa de las Américas i Los Cristianos (Arona).
Amb Arona com a epicentre, aquests enclavaments turístics són objecte de desig per a les organitzacions criminals, tenint en compte que es tracten dels municipis de Tenerife que més diners generen per l’activitat turística i immobiliària que acullen.
I és aquí on Derbah, el cervell de la trama per als investigadors i instigador del suborn comès pels agents, tenia la seva base d’operacions. De fet, la Policia Nacional va registrar dimarts un dels seus grans immobles: el complex d’apartaments Ponderosa, a Costa Adeje, una enorme mole de ciment amb més de 110 apartaments o estudis que va ser dels primers allotjaments turístics de la zona, cap als anys setanta.
Allà, a la vuitena planta, els responsables del cas en Assumptes Interns van buscar informació i, potser, a Derbah, però no el van localitzar. Els agents van haver de trencar una finestra per poder accedir a l’apartament.
Va caure sol un dia després, ahir, també al sud, capturat per agents de la Guàrdia Civi després que fos declarat en busca i captura. Empresari d’origen libanès i de 61 anys, va arribar a les Canàries a finals dels anys vuitanta com el presumpte cap de seguretat del mafiós britànic John Palmer.
La seva vida ha estat sempre a punt de la legalitat, tot i que mai se l’ha pogut condemnar. Caure dret ha sigut fins ara el seu punt fort. Derbah va ser la mà dreta del criminal anglès John Palmer fins al 1999, quan els seus camins es van separar i, segons la Policia, el libanès es va convertir en «el líder de l’organització criminal més poderosa de les Canàries, amb ramificacions a la Costa del Sol i Madrid», va afirmar el Ministeri de l’Interior en un comunicat el 2001. Aquell any el van enviar a presó per presumptament estafar més de cent milions d’euros amb la venda de multipropietats que no existien. Es va estimar que havia pogut estafar entre 50.000 i 70.000 persones de tot Europa. Hi va haver més d’una vintena de detinguts però, després de nou mesos a la presó, va sortir en llibertat i res es va poder provar.
Rentat d’imatge
Des d’aleshores, el seu afany ha estat posat a rentar la seva imatge i donar-se a conèixer com un empresari honrat amb inversions en mitjans de comunicació digitals. Ha arribat a fer d’agent diplomàticamb Guinea Bissau per fomentar la cooperació internacional. Per a les eleccions municipals del maig del 2023 va fundar Forza Canaria, un partit instrumental amb què va intentar sense èxit obtenir representació a Arona.
Amb ell, en aquest entramat de corrupció cau també l’inspector en cap jubilat Francisco Moar. Amb un historial de gairebé mig segle al Cos, i alguna excedència, va ser l’inspector que va iniciar el cas Mediador pel qual està imputat l’exdiputat socialistaJuan Bernardo Fuentes Curbelo. D’aquesta causa va ser apartat per la jutge María Ángeles Lorenzo-Cáceres el 2023 per presumptes filtracions d’informació. En aquell moment va abandonar la Brigada de Policia Judicial de Tenerife per liderar la Unitat de Drogues i Crim Organitzat (Udyco). Allà es creu que comença tota aquesta causa que aquesta setmana ha explotat.
El cas Mediador uneix també Moar i Derbah, ja que l’empresari libanès va protegir el denunciant de la trama,Marco Antonio Navarro Tacoronte.
Notícies relacionadesLa marxa de Moar de la Policia Judicial va provocar una situació d’enfrontament mal dissimulat entre Moar i el llavors comissari provincial, Luis Felipe San Martín. A finals de l’any 2023, Moar va prendre declaració a una dona lituana que va denunciar el comissari per violència masclista. Es tractava de la seva exparella. La dona va aportar un vídeo de telèfon mòbil en què el comissari l’amenaça amb una pistola.
Després del testimoni de l’exnòvia, l’inspector va acudir a la Unitat de Família i Dona (UFAM) de la Policia Nacional i va denunciar el seu superior. La Direcció General de Policia va suspendre d’ocupació i sou el comandament com a conseqüència del procediment judicial obert en contra seu.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Estalvi Un milionari revela quina és la manera d’estalviar amb un salari baix
- L’home que ‘va predir’ l’apagada
- Fiscalitat ¿Quines despeses del cotxe em puc desgravar en la declaració de la renda?
- Successos Detinguts tres menors a Mataró per la brutal agressió a un adolescent
- BCN Film Fest Richard Gere, budisme contra Trump
- Els 10 vestits més bonics (i memorables) de la història de la Met Gala
- Energia Les energies renovables en el punt de mira després de l’apagada: Pot ser que el món no estigui preparat per només dependre d’elles»
- Administració deslleial La jutge del cas Cellex investiga almenys 16 operacions dels marmessors de Pere Mir
- Macroperació contra la delinqüència organitzada Cau una xarxa criminal amb empresaris i tres policies corruptes a Tenerife
- MONTORO Rato al·lega al Suprem que els correus de Montoro acrediten que la investigació del seu patrimoni «tenia un fonament polític»