Energia

Les energies renovables en el punt de mira després de l’apagada: Pot ser que el món no estigui preparat per només dependre d’elles»

Diversos experts discuteixen l’àmplia expansió d’aquestes tecnologies al país i argumenten que, tot i que «la transició energètica s’ha de fer sí o sí» i que les renovables «són el futur» pot ser que el canvi sigui massa ràpid

«Les tecnologies emergents que poden ajudar a solucionar els problemes de les renovables encara estan molt verdes»

Les energies renovables en el punt de mira després de l’apagada: Pot ser que el món no estigui preparat per només dependre d’elles»

Archivo

3
Es llegeix en minuts
Pere Morell

«S’han de posar metes assolibles, és possible que el món no estigui preparat encara per només dependre de les energies renovables», és la conclusió a la qual arriba el doctor en Enginyeria Industrial i professor de la UIB, Vicente José Canales, sobre les últimes polèmiques que situen l’expansió de les energies renovables com una de les causes de l’apagada més gran de la història d’Espanya a causa de la seva major dificultat d’adaptació en el sistema elèctric.

Aquest succés posa el focus en un sector que travessa una etapa de creixement històric. Espanya va instal·lar durant el 2022 un rècord de 4.701 megawatts (MW) de renovables. «Tenim molta energia renovable i poca energia convencional. Latransició energètica és necessària, però pot ser que hàgim anat massa ràpid», assegura Canales.

Encara es desconeix la causa que va provocar l’històrica apagada que va paralitzar gran part del país durant hores. El president del Govern Pedro Sánchez va explicar que a les 12.33 hores (moment en què se’n va anar la llum), durant cinc segons van desaparèixer de cop 15 gigawatts de la xarxa elèctrica, l’equivalent al 60% de l’energia que s’estava consumint.

El 74% de l’energia generada a l’hora de la fallada procedia de les renovables, un nombre «massa alt» segons el doctor. «L’energia convencional (centrals de carbó o de cicle combinat) es pot autoregular si hi ha fluctuacions, és com el pedal d’un cotxe en què es pot accelerar o frenar depenent de les circumstàncies. En canvi, les renovables no poden contribuir a equilibrar els paràmetres si hi ha algun desordre. Si una planta fotovoltaica té més generació que demanda es desconnecta automàticament per no cremar-se, és com si es tallés un braç per no matar el client», explica Canales.

Per això mateix, el doctor Canales explica que sempre és important tenir una certa quantitat d’energia provinent de centrals tèrmiques convencionals com a «fons d’armari davant problemes», ja que aquestes serveixen per «tornar a equilibrar el sistema elèctric quan aquest es pertorba».

Les energies renovables no poden autoregular-se

Vicente José Canales

Doctor en Enginyeria Industrial

El doctor Canales no «busca culpables», però explica que la transició energètica encara no està resolta: «Si vas traient les centrals tèrmiques i les nuclears per posar renovables has de pensar millor les coses. Ara hi ha moltes renovables en comparació amb l’energia convencional».

Els problemes que tenen les energies renovables per adaptar-se podrien solucionar-se en un futur. No obstant, segons Canales les tecnologies emergents que ajudarien a resoldre aquests problemes «encara estan molt verdes».

Transició energètica

El degà del Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de les Balears (C.O.E.I.B) , Mateu Oliver, creu que«la transició energètica s’ha de fer sí o sí», a causa que les renovables«són el futur». Oliver explica que si es seguis amb l’energia convencional el planeta podria apujar la seva temperatura alguns graus. El degà del C.O.E.I.B explica que aquest petit augment «que sembla insignificant», seria suficient per alliberar «el carboni atrapat en certes estructures», cosa que acceleraria de forma dràstica l’escalfament global.

Notícies relacionades

No obstant, igual com el doctor Canales, Oliver creu que ara com ara «no es pot funcionar només amb energia 100% renovable, ni tan sols amb un 75%», a causa que aquesta no pot assumir els vaivens del sistema elèctric.

No obstant, Mateu Oliver veu l’àmplia instal·lació de plaques solars al territori espanyol «com un triomf» i que aquestes cada vegada «són més eficients». A més, Oliver assegura que en un futur les energies renovables «podran superar les seves limitacions».