13 d’ag 2020

Anar al contingut

La gran festa de les vinyetes

El Saló del Còmic es llança a conquistar el gran públic

A la Filmoteca es projectarà un cicle de pel·lícules inspirades en historietes

La fira, que obrirà el 29 de maig, acollirà una exposició sobre els tebeos i el futbol

RAMÓN VENDRELL
BARCELONA

El Saló Internacional del Còmic de Barcelona no es conforma a atraure els incondicionals del mitjà. Bona part del programa de la 27a edició de la cita, que es va presentar ahir i se celebrarà al recinte firal de Montjuïc del 29 de maig a l’1 de juny, està dissenyat per captar el públic generalista i per mostrar la inter­acció de la historieta amb altres formes d’expressió. Objectiu, fugir del gueto. La fira va iniciar la maniobra fa uns anys i en aquesta ocasió redobla esforços.

Per exemple, amb les exposi­cions Batman a Barcelona i Vinyetes en fora de joc. La primera mostrarà originals de Diego Olmos per a El caballero del dragón, tebeo en què el campió de Gotham City viatja a la seva batcueva auxiliar a la capital catalana i que es publicarà simultàniament als EUA, Espanya i Itàlia el primer dia de la mostra. D’interès general a Barcelona, es pot dir.

Passa el mateix amb Vinyetes en fora de joc, que documentarà les promíscues relacions entre còmic i futbol a través de personatges com Pepe el hincha (Peñarroya), Curro Córner (Ozeluí), Eric Castel (Raymond Reding i Françoise Hugues) i fins i tot, ehem, Naranjito (José María Martín Pacheco), i de re­vistes satíriques com El País del Sidral i la mítica Barrabás. L’àrbitre, perdó, el comissari és l’humorista gràfic Kap.

FENOMEN NOSTÀLGIC / També transcendeixen el món de la historieta les mostres dedicades a les aventures adolescents d’Esther, de Purita Campos, amb una reedició que ha generat un inaudit fenomen nostàlgic, i a Cálico Electrónico, personatge d’animació flaix creat per Nikodemo fa cinc anys i que té una web que rep 300.000 visites al mes.

Completen el capítol d’exposi­cions les consagrades a Jim Lee, Victoria Francés, Brussel·les, com a ciutat destacada de la historieta, i els guanyadors dels premis del Saló del Còmic de l’any passat.

En la mateixa línia aperturista apunta el cicle de pel·lícules basades en historietes que es projectaran a la Filmoteca. Ramon Font, cap de difusió de la Filmoteca, va dir ahir que la selecció ensenya que «el còmic no només inspira superproduccions, principalment de superherois, sinó també films del que abans s’anomenava art i assaig».

PEL·LÍCULA DE CULTE GAI / Entre les primeres, la pel·lícula de culte gai Flash Gordon, de Mike Hodges; Batman begins, de Christopher Nolan; Hellboy, de Guillermo del Toro; Iron Man, de Jon Favreau, i Sin City, de Robert Rodríguez i Frank Miller. Entre les segones, Persépolis, de Marjane Satrapi i Vincent Paronnaud; Ghost world, de Terry Zwigoff, i American splendor, de Shari Springer i Robert Pulcini. En terra de ningú, el valent fracàs Atolladero, d’Óscar Aibar, i el documental sobre Hergé Tintin et moi, d’Anders Ostergaard.

La delegació superheroica de convidats al Saló del Còmic de Barcelona estarà formada per Jim Lee (dibuixant de la portada d’El caballero del dragón), Mike Mignola, Jim Starlin i Mark Waid (guionista d’El caballero del dragón). David B., François Bourgeon, Giovanni di Gregorio, Claudio Stassi, Gipi i Nicolas Wild hi assistiran en representació de la historieta europea, mentre que Jeffrey Brown portarà en solitari el pavelló del còmic d’autor nord-americà.

ELS CANDIDATS / Així mateix, ahir es van donar a conèixer els candidats als premis de la fira. En la categoria de millor obra estrangera són Fun home, d’Alison Bechdel; Crónicas birmanas, de Guy Delisle; La educación de Hopey Glass, de Jaime Hernández; La torre oscura. El nacimiento del pistolero, de Stephen King, Peter David, Robin Furth, Jae Lee i Richard Isanove, i RG. Bangkok-Belleville, de Pierre Dragon i Frederik Peeters. I en l’altra categoria principal, la de millor obra espanyola, 36-39. Malos tiempos 2, de Carlos Giménez; Jazz Maynard 3. Contra viento y marea, de Raule i Roger; La revolución de los pinceles, de Josep Busquet i Pere Mejan; El manual de mi mente, de Paco Alcázar, i Las serpientes ciegas, de Felipe Hernández Cava i Bartolomé Seguí.

David Rubín, aspirant al guardó al millor dibuix per Cuaderno de tormentas, va descobrir el cartell que ha fet per al 27è Saló Internacional del Còmic de Barcelona. «He volgut fer una petita metàfora del còmic a Espanya, on tenim pocs recursos en comparació amb altres països», va dir l’autor gallec. «Però alhora –va continuar– ens obrim camí entre els problemes amb talent i esforç».