ASTRONOMIA

Aquesta matinada es podrà veure un eclipsi total de Lluna

2
Es llegeix en minuts

Europa occidental podrà observar aquesta matinada un eclipsi total de Lluna, un bonic fenomen astronòmic que es produeix amb una certa freqüència, però que aquesta vegada, a causa dels capritxos de les òrbites, no es repetirà de forma idèntica fins al 28 de setembre del 2015. Més de set anys. Entremig hi haurà diversos eclipsis totals de Lluna, però cap es podrà contemplar des de Catalunya en tot el seu desenvolupament, és a dir, les més de cinc hores que van des de l'inici fins al final. "En tindrem un altre de total el 21 de desembre del 2010, però en l'última fase ja estarà clarejant", explica Salvador Ribas, investigador del Departament d'Astronomia de la Universitat de Barcelona (UB).

Tenint en compte els horaris, sembla un espectacle restringit als més troneres. Començarà la mitjanit tocada, a les 1.34 hores, amb la fase de penombra, encara que per contemplar la fase més vistosa, que s'anomena de totalitat, caldrà esperar fins a les quatre en punt. És llavors quan la Lluna adquirirà la característica coloració ataronjada (si els núvols ho permeten, és clar). Durarà exactament 51 minuts, amb un màxim a les 4.26 hores. Després, el procés començarà el compte enrere i culminarà quan estigui a punt de fer-se clar, a les 7.17 hores, sempre en horari espanyol peninsular. A més d'Europa, l'eclipsi total també serà visible a les Canàries, l'oest del continent africà i bon a part d'Amèrica.

Els eclipsis de Lluna s'esdevenen quan la Terra, en el seu moviment orbital, s'interposa entre el Sol i la Lluna i projecta una ombra sobre el satèl.lit. "Es denominen totals quan l'ombra cobreix la totalitat de la superfície lunar, mentre que són parcials quan el disc no arriba a quedar del tot cobert", diu Salvador Ribas. També n'hi ha simplement de penombra, que és quan la Lluna només està coberta per una ombra més tènue.

EN DIRECTE

"Hi ha anys que podem veure dos eclipsis totals, però la Terra i la Lluna segueixen uns cicles que ocasionen aquestes curiositats. Ara estarem un temps sense veure'n", resumeix Ignasi Ribas, de l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE- CSIC). Els eclipsis han perdut l'interès científic que tenien abans, però segueixen sent un fenomen fascinant i molt didàctic, afegeix Ribas. L'eclipsi es podrà seguir en directe des del portal Serviastro (www.

Notícies relacionades

serviastro.am.ub.es) a partir de les 2.30 gràcies a una càmera digital acoblada a un telescopi de llarga vista instal.lat al terrat de la facultat de Física de la UB. A més a més, sempre hi haurà la possibilitat de contemplar-lo en diferit l'endemà a la mateixa web, acaba dient Salvador Ribas. La NASA també manté una web excel.lent sobre els eclipsis (http://

sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse).