Entrevista a Gerard Bernal, cofundador i CEO de Balio

Així és Balio, la comunitat per parlar de les nostres finances personals

  • La pandèmia ha provocat que moltes persones en situació d’erto no sàpiguen què passarà quan acabi i «veuen que no tenen cap matalàs econòmic per si de cas».

Així és Balio, la comunitat per parlar de les nostres finances personals
3
Es llegeix en minuts
Lidia Álvarez Vellido
Lidia Álvarez Vellido

Redactora del suplemento 'actius'

ver +

L’educació financera és una assignatura pendent del nostre país. Sense anar més lluny, segons l’últim informe PISA, més de la meitat dels ciutadans enquestats reconeixia que no tenia coneixements bàsics sobre finances.

Per exemple, el 56% dels enquestats per Rastreator.com per al seu últim estudi asseguraven que no tenien prou coneixements sobre els tipus d’hipoteques que hi ha actualment al mercat.

Aquesta falta de coneixements va ser la raó per la qual va néixer Balio, una eina per formar i ajudar en la planificació financera els seus usuaris ja que segons el seu cofundador i CEO, Gerard Bernal, a Espanya «és lamentable» l’educació relacionada amb aquests temes. 

Per l’emprenedor, hi ha una gran desinformació sobre els temes financers al nostre país i assegura que «els bancs saben molt més de nosaltres que nosaltres d’ells. Això provoca ineficiències, no hi ha cap incentiu i ningú et vol parlar de com gestionar els teus diners». 

A això hi afegeix el tabú que hi ha en la societat a l’hora de parlar de diners, malgrat ser una de les preocupacions diàries més grans, i destaca que quan es fa, la gent se centra més a com obtenir-ne més i no tant a com gestionar-los.

La llibertat que atorga saber manejar les finances va ser el principal incentiu que va motivar Bernal a fundar Balio amb Sergi Benet, cofundador també de la marca d’ulleres Meller, i el bloguer financer Guillem Roig. 

Una comunitat on ‘despullar-se’

«Des de l’inici el que volíem era adoptar una manera molt pragmàtica d’abordar aquests temes. Rebíem moltes preguntes per correu sobre gestió de finances i vam dir: ‘Escolta, ¿i si creem una comunitat on es puguin començar a respondre entre ells?’», explica el conseller delegat. 

Així va néixer el fòrum de Balio, una comunitat on qualsevol pot preguntar dubtes sobre finances personals i la resta dels usuaris contestar-li, així com informar-se sobre els temes financers que més li interessin o preocupin. Tot de forma gratuïta. 

«Aquest fòrum s’ha convertit en la pedra angular del projecte. D’una banda, és on s’ajunta tota la nostra comunitat i, d’una altra, d’on partim i testegem quan traiem algun producte nou», assenyala Bernal.

A més, una de les categories que hi ha és la de «nudisme financer», en la qual la gent explica amb detall els diners que té perquè els altres els aconsellin i ensenyin a gestionar-los. Com a complement, aquesta secció també compta amb un ‘podcast’ propi. «Som un lloc on tens molta informació sobre finances personals i de forma gratuïta».

A causa d’aquest èxit, els tres socis van decidir crear fa uns mesos una xarxa social sobre finances personals tot i que «les mètriques no eren prou bones davant tots els recursos necessaris per tenir-la en marxa», explica l’emprenedor, per la qual cosa han decidit seguir simplement amb el fòrum. 

El que sí que van veure que suscitava interès era la part de la formació i, després de l’èxit del primer curs sobre finances personals que van llançar a través de Balio Academy, ara estan treballant en més cursos relacionats amb l’optimització de diners o la inversió en criptomonedes, entre altres temes. 

«Amb tot això el que volem és que la gent tingui més llibertat financera, és a dir, que en uns mesos tingui el doble de salari estalviat, perquè has après a portar millor les finances, perquè has començat a buscar fons de comissions barates...», assenyala Bernal.

Referent en llibertat financera

Notícies relacionades

El cofundador assegura que en els últims mesos ha augmentat l’interès per aquesta eina i han notat un gran increment en el nombre d’usuaris. Això és a causa de dos motius. D’una banda, la pandèmia ha provocat que moltes persones en situació d’erto no sàpiguen què passarà quan acabi i «veuen que no tenen cap matalàs econòmic per si de cas». D’altra banda, el boom de les criptomonedes ha augmentat el seu interès i segons l’emprenedor «hi ha molt escepticisme sobre el sistema actual».

En aquest sentit, l’objectiu d’aquests tres joves és convertir-se en el referent quant a la llibertat financera, és a dir, «el referent d’algú que vulgui aprendre prou com per alliberar-se i no estar pensant tant en els diners».