PLAGA SOCIAL

Alerta, islamofòbia

L'any passat hi va haver 573 casos d'islamofòbia a Espanya, un augment del 106% respecte al 2015

L'oenagé SOS Racisme inicia una campanya per conscienciar contra aquests delictes d'odi

2
Es llegeix en minuts
Teresa Pérez

És el principal delicte d’odi a Espanya. L’any passat es van registrar 573 casos d’islamofòbia, cosa que significa un increment del 106% respecte al 2015. L’augment ha sigut imparable des del 2014, data en què se’n van comptabilitzar 49. Un grup de sis joves musulmans (Kradra, Munir, Zak, Moha, Ramia i Cheikh), tots ells nascuts a Catalunya, han decidit aportar el seu gra de sorra per frenar aquest racisme creixent i expliquen a través de dos canals de Youtube Ramias Channel i La Familia TV com se sent en la pròpia pell el rebuig, el menyspreu i la discriminació de la gent que ha nascut a la mateixa ciutat i el mateix país que tu, però que no et considera un dels seus. Tots ells s’han unit al grup de treball #Aixoesracisme, de l’entitat SOS Racisme.

Aquests sis catalans han participat en un vídeo en què a través de quatre històries reals (entrevista de treball, parada d’autobús, escola i mesquita) han invitat la gent del carrer a comprovar com es perceben aquestes situacions d’odi amb ulleres de realitat virtual.

La islamofòbia es constata en insults, ser parat constantment al carrer i observat com un sospitós terrorista. En definitiva, delictes d’odi, penats amb fins a quatre anys de presó. Les dones són les que reben la pitjor part perquè «es visibilitza que són musulmanes pel vel», afirma un portaveu de SOS Racisme. «El dia a dia és dur per a elles», asseguren entitats del Raval.

Les que porten la cara tapada amb nicab (vel que només deixa els ulls a la vista) pateixen rebuig sobre rebuig. A orelles de les entitats arriben les seves queixes: reben empentes, senten comentaris en veu baixa i observen com escupen al seu pas... Últimament, al districte ha augmentat la presència de dones amb nicab, en poc temps s’ha passat d’un parell a una vintena. «El cert és que cada vegada tenen més presència al barri», expliquen.

Des dels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils del mes d’agost passat, la situació s’ha tornat una mica «més tensa». L’Ajuntament de Barcelona va iniciar una campanya per combatre l’augment dels rumors i discursos d’odi i saber com actuar. Al Servei d’Atenció i Denúncia (SAID) de SOS Racisme segueixen arribant queixes. Una de les dues últimes ha sigut un cas d’islamofòbia en un parc infantil de Granollers (Vallès Oriental). El que va començar amb una baralla entre nens va acabar amb agressions, insults i fins i tot amb un vel arrencat a la denunciant. Està pendent de judici, però el pitjor és que va passar tot davant dels nens.

Notícies relacionades

L’altre cas denunciat el va patir una família que va resultar agredida per una parella «d’ideologia feixista» a Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat). Una vegada més es van repetir els insults als musulmans, les amenaces i les lesions. El comunicat mèdic constata que un dels afectats va rebre cinc punts de sutura. El jutge va dictar com a mesura cautelar una ordre d’allunyament de 1.000 metres per als agressors i la compareixença al jutjat cada 15 dies. El cas està pendent de judici.

Hi ha una cosa en comú a tots els que senten la mirada de menyspreu. Els afectats parlen d’«una gran impotència» i sobretot són conscients que no poden ni han d’acostumar-se i normalitzar aquests successos.