Llarga investigació

Cau la principal xarxa de tràfic de subsaharians en pasteres cap a les Canàries

Les víctimes pagaven entre 500 i 3.000 euros pel viatge il·legal

Els dos màxims responsables han sigut arrestats en territori marroquí

pateras

pateras

2
Es llegeix en minuts

La Policia Nacional ha desarticulat una organització que va traficar amb centenars de subsaharians en pasteres amb destí a les Canàries en una operació conjunta amb la Gendarmeria del Marroc, que ha culminat amb la detenció dels seus dos màxims responsables en territori marroquí. 

Aquests arrestos han tingut lloc en virtut d'una ordre internacional de detenció dictada pel Jutjat d'Instrucció número 3 de Telde (Las Palmas).

La resta dels membres de la trama, trenta persones arrestades amb anterioritat a Espanya i que ja han sigut condemnades, eren 'pasteristes' contractats pels ara arrestats per patronejar les embarcacions.

La Policia Nacional ha parlat amb més de 1.500 immigrants introduïts il·legalment per l'organització, les declaracions dels quals han resultat crucials per culminar la investigació, informa la Policia.

A més d'un delicte d'afavoriment a la immigració il·legal als detinguts se'ls imputen vuit delictes d'homicidi imprudent per la mort de diverses persones en una de les travessies.

Des del 2014

La investigació va començar l'any 2014 quan els agents van detectar la implantació a Al-Aaiun (Marroc) d'una organització criminal que, "a poc a poc", va anar agafant l'exclusivitat del tràfic il·legal d'immigrants en aquesta zona fins a les Canàries.

Posteriorment, amb les entrevistes als immigrants els agents van anar recopilant dades que, unides a altres informacions, els van permetre fer una composició que els va portar fins a un home d'origen senegalès que, aprofitant els seus nombrosos contactes a nivell administratiu i policial a Al-Aaiun, estava absorbint la resta de xarxes criminals que operaven a la zona i van passar a controlar el negoci de manera gairebé exclusiva.

Així, el març del 2015 va ser rescatada, a poques milles al sud-oest de Gran Canària, una pastera amb 13 immigrants d'origen subsaharià que havien estat a la deriva durant cinc dies, sense aliments ni aigua i amb el motor avariat. En aquest cas, després de les entrevistes amb els supervivents, es va determinar que haurien mort almenys vuit persones, els cadàvers de les quals van haver de ser llançats per la borda.

Aquestes declaracions confirmaven que l'home d'origen senegalès investigat amb anterioritat havia organitzat aquesta pastera. Seguidament la investigació va permetre a la Policia identificar els membres més destacats de l'organització, especificar les seves funcions, localitzar pisos francs i vehicles usats i conèixer els preus pagats pels immigrants, que oscil·laven entre els 500 i els 3.000 euros pel viatge il·legal.

Persones ofegades

També van poder contactar amb les persones que viatjaven a bord de les pasteres i les van poder posar fora de perill en coordinació amb Salvament Marítim, tot i que en altres casos el rescat no va ser possible, com va passar amb una de les pasteres que va patir un accident a prop de la costa marroquina en què es van ofegar diversos dels immigrants, alguns d'ells nens.

Així mateix, indiquen que han tingut constància que, almenys, quatre pasteres tripulades per membres d'aquesta organització van patir algun tipus d'accident, amb gairebé 150 persones desaparegudes, entre ells diversos menors.

Van monopolitzar el negoci

Notícies relacionades

Per un altre costat, la Policia va destacar que aquesta organització va estar convivint amb altres grups criminals dedicats a la mateixa activitat delictiva, que amb prou feines van aconseguir fer arribar immigrants a les Canàries, unes vegades per l'actuació de les autoritats marroquines i altres per revenges entre les pròpies bandes organitzades.

No obstant, l'efectivitat de l'organització desarticulada els va permetre adquirir una fama que va acabar per anul·lar les seves competidores i les va fer desaparèixer, de manera que van monopolitzar el negoci del tràfic il·legal d'immigrants a la zona.