Comença la primavera

A partir d'aquest dilluns les hores de claror del dia s'allargaran més ràpidament

Comença la primavera

EFE / JAVIER ETXEZARRETA

2
Es llegeix en minuts

Des d'aquest dilluns, a les 11.29 hores, és primavera. Durarà 92 dies i 18 hores, fins a l'inici de l'estiu, el 21 de juny a les 6.24 hores. L'inici de la primavera té lloc el dia en què la durada del dia i la nit pràcticament coincideixen en qualsevol punt de la Terra, fet que es denomina equinocci. En aquest instant, a l'hemisferi sud s'inicia la tardor.

Pel que fa al temps, la primavera comença suau però es pot complicar a final de setmana amb una entrada d'aire fred i precipitacions. La pluja s'espera, principalment, aquest divendres.

A partir d'aquest dilluns les hores de claror del dia s'allargaran més ràpidament, i a les latituds de la Península, el sol surt als matins gairebé dos minuts abans que el dia anterior i al vespre es pon un minut més tard. Així, el temps en què el sol està per sobre de l'horitzó és de gairebé tres minuts més cada dia.

L'equinocci de primavera es pot donar, com a màxim, en tres dates diferents al llarg del segle XXI, i es pot iniciar els dies 19 al 21 de març (data oficial espanyola); el seu inici més matiner és el de l'any 2096 i el més tardà, el del 2003. Les variacions d'un any a l'altre són degudes a la manera com encaixa la seqüència d'anys segons el calendari (uns bixestos, altres no) amb la durada de cada òrbita de la Terra al voltant del Sol (durada coneguda com a any tròpic).

CAP ECLIPSI

Pel que fa als eclipsis, durant la primavera no n'hi haurà cap, ja que el pròxim serà un parcial de lluna el 7 d'agost, visible a Austràlia, l'Àsia, l'Àfrica i Europa, a Espanya serà visible en les seves últimes fases.

A més, la primera lluna plena de la primavera es donarà l'11 d'abril; el diumenge següent (16 d'abril) és Diumenge de Pasqua. Aquesta primavera hi haurà dues llunes plenes més: el 10 de maig i 9 de juny.

Notícies relacionades

Respecte a la visibilitat dels planetes, durant aquesta estació Venus i Saturn seran visibles a l'alba, Saturn passarà a ser visible tota la nit al mes de juny, Júpiter serà visible tota la nit al començament de la primavera i a mitjans d'abril començarà a ser visible al capvespre juntament amb Mart, que es veurà durant tota la primavera al cel vespertí.

Finalment, la pluja de meteors més important de la primavera sol ser la dels eta-Aquàrids, i el seu màxim es dona al voltant del 5 de maig. Pel que fa a les agrupacions fictícies d'estrelles conegudes com a constel·lacions, al voltant de l'estrella Polar es veuran al llarg de la nit l'Ossa Menor, el Drac, Cefeu i el Lleó (Leo).

Temes:

Primavera