equinocci 2017

Arriba la primavera: consells per combatre l'al·lèrgia al pol·len

Les pluges de l'hivern anuncien una mala temporada per als que pateixin aquest tipus d'al·lèrgia

15073028 59

15073028 59

2
Es llegeix en minuts

Aquest dilluns comença la primaveraprimavera. L'estació ha començat aquest 20 de març a les 11.29 hores i durarà fins al 21 de juny. La primavera comença quan el dia i la nit duren pràcticament el mateix en qualsevol punt de la Terra, fet que es denomina equinocci

La primavera és l'estació més temuda per als al·lèrgics al pol·len, un malestar que a Catalunya afecta 600.000 persones. El pol·len és una polsina diminuta formada per les cèl·lules masculines reproductores de les plantes amb flors i que es transporta a través del vent, defineix el Departament de Salut de la Generalitat. L'al·lèrgia a aquesta substància és la resposta del sistema immunitari a l'entrar en contacte per via respiratòria o els ulls.

Hi pot haver pol·len tot l'any, però a la nostra zona geogràfica la majoria de plantes i arbres pol·linitzen en aquesta estació. L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental (ICTA) preveu alts nivells de pol·len per a aquesta primavera. Malgrat les baixes temperatures de la tardor-hivern, les altes temperatures diürnes i les pluges de l'hivern pronostiquen una mala primavera per als al·lèrgics. Les pol·linitzacions podrien perdre intensitat i durar menys temps que de costum si la primavera és molt plujosa o si les temperatures són més altes del normal, explica el mateix centre ambiental.

Els símptomes poden ser la congestió nasal, esternuts, llagrimeig i envermelliment dels ulls, entre altres.

VUIT CONSELLS

El Departament de Salut de la Generalitat ofereix vuit consells per afrontar la primavera dirigits als al·lèrgics al pol·len:

1) Identifiqueu el tipus de pol·len que us provoca al·lèrgia per conèixer millor les plantes que el produeixen.

2) Si voleu fer activitats a l'aire lliure, eviteu zones on hi hagi plantes que us produeixin al·lèrgia i les hores de màxima concentració de pol·len (de les 5.00 a les 10.00 hores i de les 19.00 a les 22.00 hores).

3) Tanqueu les finestres de casa durant la nit. 

4) Utilitzeu ulleres de sol.

5) Procureu no desplaçar-vos en moto o en bicicleta. Si aneu en cotxe, feu-ho amb les finestres tancades.

6) Esteneu la roba dins de casa per evitar que s'hi acumuli pol·len. 

7) Alguns dels medicaments utilitzats en el tractament contra les al·lèrgies poden causar somnolència i afectar la capacitat de conduir vehicles. Reviseu les advertències que apareixen a l'envàs i el prospecte dels medicaments.

Notícies relacionades

8) Igual que es pot fer amb la previsió del temps, també es pot consultar els nivells actuals i les prediccions de pol·len a Catalunya

Per la seva part, la Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica ofereix una guia per a al·lèrgics molt detallada en funció de la causa.