PROCÉS JUDICIAL CONTRA UN PEDERASTA CONFÉS

La fiscalia rebutja que els Maristes siguin acusació

Diu que no poden actuar contra Benítez al ser "previsible" la seva responsabilitat civil

fcasals32994450 barcelona 2016  02 29 sociedad   joaqu n ben tez  160309201544

fcasals32994450 barcelona 2016 02 29 sociedad joaqu n ben tez 160309201544

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia de Barcelona s’ha oposat de forma contundent que la Fundació Champagnat, en representació dels Maristes, exerceixi l’acusació particular contra l’exprofessor de gimnàstica del col·legi de Sants-les Corts i pederasta confés Joaquim Benítez. Al seu entendre, aquesta entitat no reuneix els requisits necessaris per actuar com a tal, a la vegada que adverteix que, en tot cas, podria ser considerada responsable civil subsidiària per afrontar possibles indemnitzacions en el supòsit d’una eventual condemna de l’exdocent. 

FORA DE LA LÒGICA

El fiscal Fernando Morenés destaca en l’escrit que ha fet arribar al jutge que perquè una persona, física o jurídica, pugui comparèixer en un procés penal com a acusació particular és necessari que hagi sigut directament ofesa per l’activitat delictiva. Afegeix que en totes les denúncies presentades es fa referència a delictes contra la llibertat i indemnitat sexual portades a terme per un professor del col·legi i en què van ser víctimes diversos alumnes. 

«Doncs bé, dit això, s’escapa a la lògica de quina manera ha pogut ser ofesa la fundació en aquests delictes, independentment del menyscapte de la seva fama o excel·lència en l’ensenyament impartit pels centres», un fet que «evidentment s’escapa de l’àmbit penal», incideix el fiscal. En aquest sentit, Morenés argumenta en l’escrit que si els Maristes o el col·legi on ha exercit Benítez consideren que ha patit perjudicis, la fundació de l’orde religiós té la possibilitat de presentar una demanda civil contra la persona que ha sigut denunciada, és a dir, l’exprofessor de gimnàstica del centre. 

ACUSADA, NO ACUSACIÓ

Notícies relacionades

La fiscalia apunta que, a més, «és previsible» que es dirigeixi l’acusació contra la Fundació Champagnat com a responsable civil subsidiària, perquè, en el cas que Benítez no pugui cobrir les eventuals indemnitzacions si es produeix la condemna, sí que ho pugui fer l’entitat vinculada a l’orde religiós i que ostenta la titularitat del col·legi de Sants-les Corts on es van produir els abusos sexuals per part de qui va ser professor de gimnàstica. Davant aquesta possibilitat, el fiscal sol·licita al jutjat que es traslladin les diligències judicials a la fundació. 

Almenys, sis de les víctimes de Joaquim Benítez que s’han personat com a acusació particular en el procés judicial també han rebutjat que la fundació dels Maristes es personi com a acusació. L’advocat d’aquests afectats, Iban Fernández, destaca en l’escrit que ha enviat al jutjat que la condició d’acusació particular està referida a l’interès individual que ostenten «els que han sigut directament perjudicats pels efectes i les conseqüències lesives» dels delictes. Per tant, el principal interès per exercir aquesta acció el tenen les víctimes. I és que aquesta és qui pot aconseguir el «restabliment del dany» causat.