Una exalumna denuncia que les nenes també patien abusos als Maristes

El jutge acumula quatre denúncies contra el pederasta confés Joaquim Benítez

Almenys una desena de persones han declarat als Mossos contra dos professors més

Jorge García explica els abusos que va patir quan de petit estudiava als Maristes de Sants-les Corts. / D. CAMINAL / VÍDEO: M. TUDELA

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La ràbia que està generant l'escàndol del pederasta confés Joaquim Benítez, professor de gimnàstica dels Maristes de Sants-les Corts durant gairebé 35 anys, és un esperó que empeny cada dia més víctimes a trencar el silenci per passar comptes amb altres mestres del mateix centre, que també van abusar d'ells amb impunitat quan tan sols eren uns nens. Segons diverses denúncies davant els Mossos, no totes les agressions en aquest col·legi van ser comeses per Benítez ni tots els depredadors van acorralar únicament els nois. Entre les víctimes també hi ha noies, que es van escolaritzar per primera vegada quan l'escola es va convertir en mixta, amb la generació nascuda el 1981. 

ALUMNA PREFERIDA

Diumenge passat, una dona de 33 anys, C., resident a una altra comunitat, es va desplaçar fins a Barcelona per denunciar a la comissaria el que va ser el seu tutor durant dos anys a la seu de l'escola a Sants (hi ha una altra seu a les Corts, en què Benítez abusava dels alumnes). En la denúncia, a la qual ha tingut accés aquest diari, C. acusa M. M. d'haver abusat d'ella quan només tenia 8 anys.

El seu relat concorda amb el del testimoni de l'exalumne Jordi Navarro, que aquest diumenge va explicar a aquest diari que entre 1968 i 1973 era habitual que un germà marista que ensenyava francès impartís les lliçons grapejant un alumne a qui feia seure a la falda. A la dona denunciant li va passar el mateix amb el tutor de la seva classe, M. M., quan cursava tercer i quart d'EGB.

“Els meus companys em deien que jo era la preferida del profe”, recorda C. Ho semblava. El mestre M. M. ordenava a la classe fer exercicis mentre a ella que anés a la seva taula i se l'asseia sobre els genolls. “Allà, em tocava per sota la roba, també les calcetes”. El grapeig tenia lloc fora de l'abast de la vista de la resta d'alumnes gràcies al plafó frontal de la taula del mestre. “Jo notava la seva erecció, si bé no vaig entendre què significava fins que vaig ser més gran”. Al cap d'una estona, ell s'aixecava, m'enviava al meu lloc i se n'anava al lavabo.

C., 33 anys

EXALUMNA DE m. m.

"Ell em feia seure sobre els genolls i em tocava per sota de la roba, també les calcetes. Avui vull que sàpiga que jo importo, que no sóc una cosa"

C. no va prendre consciència dels abusos fins que va arribar a la pubertat. Va ser de cop, als 13 anys, “veient una notícia sobre un pederasta”. Aleshores es va adonar que ella també havia sigut turmentada per un depredador sexual. Com la resta de les víctimes, no va dir res. Va callar. Recordava una vegada i una altra aquell passatge estrany que se li havia enquistat a la memòria, com una peça de puzle que no troba el seu lloc. Es va deprimir i va començar a demanar-li als seus pares que no la portessin més a classe.

Ara sí que vol parlar, perquè vol que el seu antic agressor llegeixi aquesta notícia i rebi el següent missatge: “Jo importo, jo no sóc una cosa”.

PROFESSOR “ENROTLLAT”

Jorge García, de 37 anys, també exalumne de l'escola a Sants, ha presentat aquest dilluns una denúncia contra A. F. per abusos sexuals. És, almenys, la segona formulada contra aquest mestre d'EGB, que impartia classes de fotografia, pretecnologia i informàtica, cursos de tennis i organitzava campaments en períodes vacacionals.   

La primera denúncia, avançada per aquest diari aquest diumenge, va ser presentada per un home de 23 anys el 1997 però va quedar sobreseguda perquè el delicte, de tocaments, acabava de prescriure. Ara, García, que accepta sortir amb el nom real, ha denunciat el mateix docent, tot i que previsiblement el delicte també haurà prescrit. Però els Mossos li han assegurat que tot i així ajudarà a la investigació.

SOTA LA PLUJA 

Aquestes dues víctimes d'A. F. coincideixen en les converses amb EL PERIÓDICO a descriure el seu antic mestre d'EGB com el més “enrotllat” de l'escola de Sants. Davant la rectitud i la fredor d'alguns docents religiosos, ell, seglar, es mostrava proper i amistós. Els dos denunciants van cursar l'ensenyament obligatori durant la dècada dels 80.

Jorge García, 37 anys

EXALUMNE D'a. f.

"Ens va obligar a dutxar-nos amb les portes obertes mentre ell s'asseia allà mateix per contemplar-nos"

El primer va explicar aquest diumenge els tocaments que va rebre amb l'engany dels trucs de màgia. I a García li va tocar viure un episodi que l'ha incomodat durant anys. L'abús de què va ser objecte també va ser durant un campament organitzat per A. F., un dia que “plovia”, possiblement per Setmana Santa, no recorda amb exactitud l'època. Sense que els nois haguessin fet "res", A. F. va expulsar de sobte García i dos companys seus del menjador i els va enviar fora, sota la pluja. "Record que jo estava molt enfadat perquè sentia que no era just". 

Notícies relacionades

A. F. va deixar els tres nois, de 10 anys, remullant-se durant uns deu minuts sota la pluja. Quan ja estaven amarats, els va fer entrar i els va portar a les seves habitacions. "Allà ens va obligar a desvestir-nos i també a dutxar-nos. 'Perquè no us refredeu', ens va dir".  A. F., sempre segons la denúncia de García, els mirava fixament mentre es despullaven i els va impedir tancar la porta de les dutxes durant el bany. Va agafar una cadira i es va asseure allà mateix per contemplar-los detingudament a les dutxes.

Les víctimes segueixen trencant el silenci. Els que callen són els Maristes, que ahir van despatxar l'escàndol amb un breu i vague comunicat.