POLÈMIC PLA D'AJUST

Rigau assegura que les aules catalanes tindran el mateix nombre d'alumnes el curs vinent

El ministre Wert afirma que cada comunitat sabrà quines retallades ha d'aplicar

El titular d'Educació diu que les mesures són "molt flexibles" i "de sentit comú", i nega que envaeixin competències

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, en la reunió del Consell Executiu de la Generalitat.

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, en la reunió del Consell Executiu de la Generalitat. / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts

Laconsellerad'Ensenyament de laGeneralitat,Irene Rigau, ha assegurat aquest dimarts que l'ampliació del nombre d'alumnes per aula proposada pel Govern no es podrà aplicar el pròxim curs aCatalunyaperquè ja s'ha tancat el procés de preinscripció a les escoles. Rigau, que insisteix que l'Executiu de Mariano Rajoy s'ha excedit en les seves competències, ha anunciat també que, a Catalunya, l'augment del 20% de les ràtios s'acotarà, com a molt, a primer de Primària i d'ESO i no totes les aules passaran a tenir 35 places. 

Elministre d'Educació, Cultura i Esports,José Ignacio Wert, ha dit aquest dimarts que lesmesures d'ajustper a l'estalvi de 3.000 milions d'euros eneducació"són molt flexibles". Wert ha explicat que són mesures encaminades a permetre que lescomunitats autònomes puguin complir amb els seus objectius dereducció del dèficit i que "cada una sap en quina situació està, quant ha d'esforçar-se per complir aquest objectiu i quina part d'aquestesmesuresha d'utilitzar i quina no", en declaracions aOnda Cero.

Competències i dèficit

Notícies relacionades

En el paquet de mesures destaquen l'ampliació en un 20% de laràtioactual d' alumnes per aula (en l'actualitat és de 25 aprimària i 30 asecundària) i un augment de les hores de classedelsprofessors, de 20 hores a ESO i batxillerat i de 25 hores a primària. En opinió del ministre, totes les comunitats autònomes les aplicaran "perquè són de sentit comú" i "no perjudiquen substancialment laqualitat d'ensenyament".

Pel que fa a l'oposició de Catalunya, Euskadi iAndalusia, Wert ha assenyalat que la legislació bàsica s'ha de complir i que "no hi ha en absolut"invasió competencial de les comunitats autònomes. "Cada una farà el que estimi convenient", però al final de l'exercici "han d'haver reduït el seu dèficit fins a l'1,5% del PIB; cada una sabrà com fer-ho", ha afegit Wert.