INICIATIVA DE LA UAB I EL CREAF
Un atles d'imatges satel·litals permet observar l'evolució recent de Catalunya
SatCat ofereix imatges dels satèl·lits Landsat des del 1971 fins a l'actualitat
El desviament del Llobregat o el sorgiment de la llacuna d'Ivars són clarament visibles
El creixement urbanístic del municipi deSant Cugat del Vallès, el renaixement de lallacunad'Ivars d'Urgell, els canvis experimentats peldelta de l'Ebre i el desviament del riuLlobregat, entre molts altres aspectes que han deixat una gran empremta al territori, es poden analitzar gràcies a un nouservidor d'imatges per satèl·lit posat en marxa per laUniversitat Autònoma de Barcelona (UAB) i elCREAF.
L'eina, anomenadaSatCat iaccessible gratuïtament a internet, ha obtingut les imatges dels satèl·lits nord-americansLandsat, que comprenen des del 1971 fins a l'actualitat, i les ha processat perquè resultin útils. Si es pretén capturar i emmagatzemar fotos és necessari descarregar unsoftwaredesenvolupat per la pròpia universitat, anomenatMiramon.
L'evolució del territori
Els investigadors han treballat en el servidor des del 2002, però el gran canvi va tenir lloc a partir del 2008 quan les imatges de Landsat es van fer públiques. "El nostre objectiu no és competir amb altres webs en què és possible apreciar fins i tot els passos zebra, com la de l'Institut Cartogràfic de Catalunya, sinó aconseguir una eina per observar l'evolució del territori", ha explicatXavier Pons, catedràtic de Geografia de la UAB i coordinador del treball.
"Aquestes imatges aporten grans oportunitats a l'Administració, als ens de recerca i a les empreses, atès que permeten fer un seguiment visual dels canvis ocorreguts al territori durant els últims anys --ha puntualitzat Pons--. També té un enorme interès des del punt de vista educatiu. És una eina consultableon line que ajudarà les escoles i universitats a entendre grans temes relacionats amb el paisatge i la història del territori".
Imatges fàcilment comparables
Notícies relacionadesEl servidor SatCat proporciona imatges històriques i recents, coherents entre si i fàcilment comparables. Això permet visualitzar els canvis sobre una mateixa zona com si fossin una pel·lícula.
Així mateix, està preparat perquè els seus usuaris puguin descarregar imatges per a un ús professional enteledetecció. Totes les imatges es poden veure tant en color natural com en fals color (on s'aprecien més detalls que en una foto convencional).
- Famosos Ferran Adrià desvela a 'Col·lapse' la frase que li va dir Xavi Hernández: "Se'm va quedar sempre al cap"
- Preus rebaixats Ni Lidl ni Carrefour: aquest és el supermercat 'low cost' que arrasa a Espanya
- Urbanisme BCN traurà a concurs la Torre Ona de Glòries abans de final d’any
- Conflicte Una manifestació a Mataró acaba amb salutacions feixistes
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- Pòdcast | Mamarazzis Pep Guardiola i Cristina Serra, separats i sense reconciliació a la vista
- Com a projecte llei El Parlament avala la rebaixa de l’IRPF a les rendes més baixes i els canvis en l’impost de transmissions patrimonials
- En una interlocutòria El Suprem rebutja indultar per segona vegada els condemnats del procés als quals rebutja aplicar l’amnistia
- Reunió Anual Cercle d'Economia Catalunya construirà 21.289 pisos socials en solars de 226 municipis
- Consells pràctics Una experta en finances revela els tres hàbits que arruïnen milers de persones