SALUT

L'ús publicitari de l'anorèxia causa controvèrsia a Itàlia

Una jove francesa de 31 quilos posa per al polèmic fotògraf Oliviero Toscani

La marca de roba No.l.ita utilitza la imatge en una campanya promocional

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / ROMA

Els carrers de les principals ciutats d'Itàlia es van despertar ahir amb una impactant publicitat a les tanques. Isabelle Caro, francesa i anorèxica, que en els moments més crítics de la seva malaltia va arribar a pesar només 31 quilos, va posar despullada per al fotògraf Oliviero Toscani, cèlebre per les seves provocatives campanyes per a Benetton, la més famosa de les quals va ser, sens dubte, la d'un malalt terminal de sida postrat al llit i acompanyat pels familiars. És un avís a les joves contra l'anorèxia, però no és una campanya sanitària institucional. Darrere de la iniciativa hi ha No.l.ita, una coneguda marca de roba per a adolescents. La polèmica està servida.

"És molt interessant que per fi una empresa hagi entès la importància del problema", va explicar ahir el mateix fotògraf en un comunicat. Luisa Bertoncello, consellera delegada de Flash&Partner, grup al qual pertany No.l.ita, va reconèixer que quan va veure la foto per primer cop va quedar "commocionada per la cruesa de la veritat que comunica", i va decidir per això que "era just usar la publicitat com a mitjà de sensibilització a la societat".

GIORGIO ARMANI

Els han plogut els aplaudiments. La ministra de Sanitat, Livia Turco, va afirmar que aquest tipus d'iniciatives "poden obrir eficaçment un canal comunicatiu original i privilegiat amb el públic jove". Pel dissenyador Giorgio Armani, "aquestes campanyes amb imatges tan dures són justes i oportunes".

Notícies relacionades

No obstant, la iniciativa de Toscani i No.l.ita també ha causat estupor i preocupació. El president de l'Associació Italiana de Problemes de l'Alimentació, Riccardo Dalle Grave, va lamentar que "es tracti de forma banal un problema tan seriós", i la presidenta de l'Associació per a l'Estudi i la Investigació sobre l'Anorèxia, Fabiola De Clercq, va avisar que, per estrany que sembli, encara hi haurà noies que envegin la figura tan prima de la jove de la fotografia.

Ella, per la seva banda, està entusiasmada. "M'he amagat durant molt temps. Ara vull mostrar-me sense por, tot i que sé que el meu cos causa repugnància. Els patiments físics i psicològics que he patit només poden ser d'ajuda a qui també ha caigut en la trampa de la qual intento sortir", afirma Caro.

Temes:

Anorèxia