CONTAMINACIÓ ALIMENTARIA

Lactalis agreuja l'escàndol sanitari a França al mantenir a la venda llet infantil contaminada amb salmonel·la

El Govern obliga la multinacional del sector lacti a retirar del mercat tots els productes elaborats a la factoria de Craon, focus del bacteri

L'Institut Pasteur de París confirma el primer cas a Espanya d'un nadó afectat després de consumir llet del fabricant francès

cmontanyes41560438 lactalis180112180805

cmontanyes41560438 lactalis180112180805 / KRUM STOEV

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

La firma francesa Lactalis ha agreujat aquesta setmana l’escàndol sanitari que va esclatar el mes de desembre passat al detectar-se una partida de llet en pols infantil potencialment contaminada amb el bacteri de la salmonel·la. El líder mundial del sector lacti ha mantingut a la venda lots afectats malgrat que el Govern en va ordenar la retirada del mercat.

Una inexplicable cadena d’errors ha permès la presència dels productes infantils  en un total de 91 establiments francesos: 30 grans superfícies (Leclerc, Auchan, Carrefour, Internarché, Casino, Cora France i Système U, entre altres) 44 farmàcies, 12 hospitals, 2 guarderies i 3 majoristes, segons han constatat els serveis antifrau en els 2.500 controls efectuats des del 26 de desembre.

A més a més, la crisi comença a traspassar la frontera francesa. Ahir, l’Institut Pasteur de París va confirmar el primer cas d’infecció per salmonel·losi a Espanya. Es tracta d’un nadó que el 30 de desembre passat va presentar al País Basc els símptomes de la malaltia després de consumir llet de Lactalis, segons han revelat les proves d’ADN. El cas es va deure a una mostra gratuïta facilitada pel pediatre. I hi ha un altre cas sospitós a Grècia encara per confirmar. A França, entre mitjans d’agost i principis de desembre s’han vist afectats 37 nadons, dels quals divuit han hagut de ser hospitalitzats.

Mesures dràstiques

La deficient gestió de Lactalis i la desconfiança creixent dels consumidors ha portat el Govern a adoptar una mesura dràstica per tallar el problema d’arrel. El ministre d’Economia, Bruno Le Maire, després de reunir-se ahir amb el president de Lactalis, Emmanuel Besnier, va anunciar la retirada de tots productes de llet infantil elaborats a la planta de Craon, a la regió del Loira, independentment de la data de fabricació.

És allà on es va detectar el focus de salmonel·la, concretament a la zona de dessecat, i d’on van sortir els lots contaminats. La fàbrica continua tancada fins que les autoritats sanitàries comprovin que s’ha solucionat completament el problema.

«Ni un sol pot d’aquesta llet infantil ha de continuar al circuit de consum», va subratllar el ministre, que va justificar la decisió per evitar nous problemes sanitaris. El Govern havia ordenat en tres ocasions al llarg del mes de desembre la retirada de les partides sospitoses, la majoria comercialitzades amb la marca Picot, Milumel, Lémiel i Pepti Junior, així com les venudes amb l’etiqueta de Carrefour.

No obstant, dimarts passat la firma Leclerc anunciava que havia detectat a la seva xarxa de distribució gairebé mil productes de Lactalis no autoritzats per a la venda. El conjunt del sector va llançar una investigació similar i la majoria de les grans cadenes comercials van arribar a la mateixa conclusió. El Govern va intervenir en l’assumpte, va convocar els responsables dels supermercats i els va demanar millorar els sistemes de retirada de productes defectuosos per evitar que en el futur es repeteixi el mateix error.

Malgrat la seva celeritat convocant a tots els actors del sector i la promesa que es redoblaran les inspeccions, l’Executiu francès no ha evitat les crítiques. Els diputats socialistes ja han demanat obrir una comissió d’investigació a l’Assemblea Nacional per veure si realment l’Estat va posar tots els mitjans per aturar la crisi.

Investigació judicial

Notícies relacionades

En tot cas, la majoria de les mirades es dirigeixen a l’opaca gestió de Lactalis. El seu president manté un absolut mutisme sobre la crisi. Le Maire li ha demanat a Besnier una dosi més  gran de transparència. Per un altre costat, correspondrà a la justícia determinar les responsabilitats del fabricant en la crisi sanitària.

La Fiscalia de París va obrir el 22 de desembre passat una investigació preliminar per ferides involuntàries, engany agreujat i no executar l’ordre de retirada d’un producte potencialment perjudicial per a la salut. «Si es demostra que hi ha hagut pràctiques considerades inacceptables, s’adoptaran sancions», va advertir per la seva part el president francès, Emmanuel Macron.