CAMÍ DE LES URNES

Ciutadans es veu a un pas de desmuntar el procés

Els taronges agafen impuls amb les enquestes i criden a la mobilització del 'no'

Arrimadas demana la fi de la "fractura social" i insta a parlar "des del respecte i la veritat"

rjulve41185518 graf3391  madrid  04 12 2017   el l der de ciudadanos  alber171204185527

rjulve41185518 graf3391 madrid 04 12 2017 el l der de ciudadanos alber171204185527 / Emilio Naranjo

2
Es llegeix en minuts
Rafa Julve

Faltava l’enquesta del CIS, que els situa com el partit més votat el 21-D, perquè Albert Rivera llancés un comentari que per a més ironia parafraseja els seus poc estimats rivals de Podem. «Sí, es pot acabar amb el malson separatista. Seguim», va sentenciar ahir el líder de Ciutadans. El partit taronja es va fundar l’any 2006 amb l’objectiu prioritari de combatre el nacionalisme català, va multiplicar la seva base electoral durant aquests anys de procés i ara es veu a un pas de veure complert el seu somni amb Inés Arrimadas disposada a passar de cap de l’oposició a presidenta de la Generalitat.

El seu programa electoral és clar: desmuntar peça per peça les estructures independentistes. Per poder aplicar el corró, no obstant, a Ciutadans són plenament conscients que requereixen dues eines imprescindibles per posar-se mans a l’obra. Per ordre cronològic, la primera passa per la plena mobilització electoral dels contraris a la secessió. «El canvi a Catalunya és possible» si van a votar tots els que volen «girar full» de l’«etapa negra» que en la seva opinió ha suposat el procés, resumia el secretari general del partit, José Manuel Villegas. Ara sí votarem és amb tota la intenció el lema de campanya dels taronges, tota una crida a la participació i tot un missatge de combat contra els sobiranistes i el seu referèndum particular de l’1-O.

LA PUGNA AMB EL PSC / L’àrea metropolitana de Barcelona serà el terreny de joc on Arrimadas abocarà més esforços, la mateixa zona on es dirimirà el paper futur que pugui tenir el Partit dels Socialistes de Catalunya de Miquel Iceta. Els socialistes seran precisament la segona eina que necessita Ciutadans (o a la inversa) per culminar els seus propòsits. A partir del dia 22 manaran els pactes electorals, però els taronges ja han començat la pressió a tota la canxa (per ara sense èxit) perquè el PSC faciliti una hipotètica investidura de la seva presidenciable. El suport d’un minoritari PPC, al qual ja no li queden gaires electors per cedir-li, es dona per fet.

Notícies relacionades

La candidata a presidir la Generalitat repetirà amb ressons continus la màxima que s’ha de posar fi a la «fractura social» provocada pel procés i farà una crida «al respecte i la veritat», intentant colar també altres missatges que li dibuixin un perfil més enllà del sobiranisme. «No hi ha una llista de l’atur per a independentistes i una altra per a no independentistes»; «a la nostra terra es parla molt d’independència i molt poquet de dependència». Són dues frases llançades ahir que demostren la seva intenció d’oferir una imatge postprocessista.

I a aquestes s’hi sumen d’altres de caràcter més econòmic: reforma del finançament, sí. «Cuponazo» a la basca, no. Mesures per recuperar les empreses que han marxat arran de l’1-O, sí. Ajudes de l’Estat per atraure-les, no. Ciutadans aposta per reduir la pressió fiscal per aconseguir-ho. Però abans haurà de veure complert el seu somni.