A proposta de Bildu

El Parlament basc vota en contra de reconèixer la independència catalana

El PNB s'ha desmarcat de la moció d'EH Bildu, encara que "respecta i acompanya la sobirania de Catalunya"

El Parlament basc vota en contra de reconèixer la independència catalana

VINCENT WEST (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Parlament basc va votar ahir en contra de reconèixer la República Catalana com demanava EH Bildu en una moció que han rebutjat Elkarrekin Podem, PSE-EE i PP, i en la qual s’ha abstingut el PNB. Això sí, va aprovar, amb els vots de la coalició abertzale i del PNB, una iniciativa en la qual la Cambra mostra el seu «respecte i acompanya» les resolucions del Parlament del 27 d’octubre, en què es projecta Catalunya com «un Estat de dret independent, sobirà, democràtic i social». 

El Parlament basc també va rebutjar les mesures «excepcionals d’intervenció» a l’empara del 155 perquè «amputen la representació institucional» de Catalunya i converteixen el seu autogovern en «una Carta Atorgada». I va manifestar que només li correspon a la societat catalana i a la seva «legítima representació institucional» determinar el seu futur per camins democràtics i pacífics. 

Rajoy actua amb supèrbia

Durant el debat, la parlamentària d’EH Bildu Maddalen Iriarte va denunciar que Espanya «mai en la seva història ha negociat ni ha intentat arribar a pactes per la seva pròpia voluntat» i va acusar el PP i el PSOE de «falsificar documents per desacreditar, per exemple, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i intentar escampar la confusió». «Si tornen a les urnes els més de dos milions de ciutadans que van optar per la independència l’1 d’octubre, no hi ha ni diplomàcia ni premsa ni ningú que pugui continuar tapant les vergonyes d’Espanya», va avisar.

Notícies relacionades

El portaveu del PNB, Joseba Egibar, per la seva part, va acusar Mariano Rajoy d’actuar amb «supèrbia» i va defensar la «legitimitat democràtica total» de les institucions catalanes per criticar el 155. Així mateix, va assegurar que el 21-D «oferirà una fotografia favorable per a Catalunya» perquè la seva ciutadania «té dret a decidir». Segons Egibar, «no hi ha cap solució per a les realitats de caràcter nacional si no tenen els mateixos drets polítics» perquè l’estratègia de la bilateralitat «requereix algú altre a la taula i respecte a l’altre i això significa igualtat».

Pescar en aigües tèrboles

Des d’Elkarrekin Podem, el diputat Lander Martinez va considerar que s’havia tornat a portar el debat sobre Catalunya al Parlament basc «perquè alguns volen pescar en aigües tèrboles», i va afirmar que, davant la situació catalana, «una majoria plural de bascos ha sentit pena i ràbia de veure com ningú parava una espiral endimoniada que només conduïa a un xoc de trens inútil» i al veure que «s’han vulnerat drets humans i principis democràtics fonamentals».