SUPORT DEL PNB AL REFERÈNDUM

El PNB defensa el referèndum català i acusa el PP de "barbaritat democràtica i incompetència política"

El 'lehendakari' Iñigo Urkullu ha afirmat que "el model d'Estat ha fracassat" i ha apostat per exercir el dret a decidir de forma legal i pactada

El president penabista, Andoni Ortuzar, ha mostrat la seva solidaritat amb la Generalitat i ha proclamat: "estem amb vosaltres"

El PNB defensa el referèndum català i acusa el PP de "barbaritat democràtica i incompetència política"

EFE / ADRIÁN RUIZ DE HIERRO

2
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

El PNB ha mostrat el seu total suport al procés sobiranista català, tot i que ha deixat clar que no és un camí recomanable per a Euskadi. Durant l'Alderdi Eguna ('El dia del partit'), el president penabista, Andoni Ortuzar, ha qualificat de "barbaritat democràtica i incompetència política" l'actuació del Govern espanyol a Catalunya. A més, ha mostrat la seva solidaritat amb la Generalitat i amb els que estan sent detinguts o veuen la seva llibertat d'acció coartada;  "¡Estem amb vosaltres!", ha proclamat des de la tribuna.

Per la seva part, el 'lehendakari', Iñigo Urkullu, ha afirmat que "el model d'Estat ha fracassat", i ha apostat per exercir el dret a decidir de forma legal i pactada. A més, ha remarcat que davant la comunitat internacional el Govern espanyol "forma part del problema a Catalunya, no de la solució". No obstant, ha confiat en la bilateralitat "d'igual a igual" en les relacions entre Euskadi i Madrid, tot i que ha lamentat que el Govern central "ha destruït" aquesta relació amb anys d'abusos.

Urkullu també ha llançat una pregunta al Govern de Rajoy: "¿Ha valorat les conseqüències futures de les decisions judicials, penals i policials que està impulsant? “Em temo que no”.

"El problema és no deixar votar"

Andoni Ortuzar ha ofert a les institucions catalanes tota la "capacitat d'acció política i d'influència" del PNB per buscar “una solució justa i democràtica per a Catalunya”. Ha defensat la legitimitat del referèndum al considerar que el poble català ha de tenir capacitat de decidir el seu futur: “Votar mai pot ser un problema, el problema és no deixar votar”, ha remarcat.

La festa del partit hegemònic a Euskadi, que s'ha celebrat a les Campas de Foronda, a Vitòria-Gasteiz, ha commemorat aquest any el seu 40 aniversari. De fet, el primer Alderdi Eguna es va celebrar el 1977 a Aralar (Navarra), on, al santuari de San Miguel, es reunirà demà l'Executiva nacional del partit.

Notícies relacionades

Durant tot l'acte s'ha constatat el suport del PNB al referèndum català, però els penabistes no han deixat de reiterar la necessitat de mantenir una estratègia pròpia. Així ho recollia ja el lema per a aquest Alderdi Eguna: 'Pausoz pauso gure bidean' (Pas a pas pel nostre camí).

"Ens animen a saltar-nos la llei"

La postura del PNB ja havia quedat reflectida en una entrevista a Ortuzar publicada avui al diari 'Deia', en què ha declarat que “Madrid no pot negar la via catalana per depassar la llei, i la nostra perquè no la volen; si menyspreen la via legal, ells mateixos ens estan animant a saltar-nos la llei”. I ha afegit que els dirigents de PP, PSOE i Podem han de"recapacitar", perquè els seus partits "tenen una pulsió de nacionalisme espanyol, d'unitarisme espanyol".