Puigdemont, ¿un expresident sense sou?

L'excap de la Generalitat té dret a cobrar el 80% del seu salari com a president, però haurà de sol·licitar-ho a la Moncloa

zentauroepp40703859 barcelona 27 10 2017  pol tica   carles puigdemont i su muje171029175019

zentauroepp40703859 barcelona 27 10 2017 pol tica carles puigdemont i su muje171029175019

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La llei de l'estatut dels expresidents de la Generalitat assenyala que un excap del Govern, com el destituït Carles Puigdemont, podria cobrar una assignació corresponent al 80% del seu salari com a president. No obstant, aquesta remuneració no té caràcter automàtic, sinó que hauria de sol·licitar-la expressament per les vies oficials. I com ara les regnes de l'Executiu català estan en mans de Mariano Rajoy, l'obtenció d'aquesta prebenda està ara mateix en l'aire.

La intervenció de la Generalitat obre una incògnita sobre si tindria o no dret a aquest privilegi, ja que ha sigut destituït en el càrrec després d'una sèrie d'actes de desobediència a la Constitució i l'Estatut, que van culminar divendres passat amb la declaració unilateral d'independència al Parlament.

Els expresidents autonòmics poden disfrutar de certes prerrogatives al deixar el seu càrrec, si bé depèn de cada comunitat, i en algunes s'estableix la possibilitat de formar part dels consells consultius. En el cas de Catalunya, apareix regulat en una llei del 2003 que va impulsar Jordi Pujol pocs mesos abans d'abandonar la presidència.

En el seu primer article, assenyala que els expresidents de la Generalitat "disfruten a partir del seu cessament del reconeixement, atenció i suport deguts, d'acord amb les funcions i responsabilitats exercides". Aquesta norma va ser modificada el juny del 2015 amb l'objectiu que el Parlament pogués revocar drets si han deixat de ser "honorables", arran de la confessió d'evasió fiscal de l'expresident.

El 80% del salari

A més, aquesta mateixa normativa estableix que els expresidents "tenen dret a percebre, per un període equivalent a la meitat del temps que han estat en el càrrec i, com a mínim, per una legislatura, una assignació mensual equivalent al 80% de la retribució mensual que correspon a l'exercici del càrrec" de cap del Govern.

En el cas de Puigdemont, el seu sou públic com a president pujaria a uns 140.000 euros bruts anuals, i per això en cas de sol·licitar-ho i ser acceptat podria tenir dret a percebre una assignació aproximada de 112.000 euros anuals, una mica més de 9.000 euros bruts al mes.

Fonts de la Moncloa han assenyalat a Europa Press que el cessat president hauria de sol·licitar expressament aquesta remuneració, una cosa que creuen que "no s'atrevirà" a fer. Però si s'atrevís, donat que ha sigut Rajoy qui ha cessat el Govern i ha dissolt el Parlament, seria el Govern central el que hauria de decidir sobre aquest sou de l'expresident.

Incompatibilitats i prerrogatives

Notícies relacionades

Segons la citada llei catalana, aquesta assignació és incompatible amb el desenvolupament d'un càrrec públic, amb un treball o activitat en l'àmbit públic o privat i amb la participació en consells d'administració d'empreses públiques o privades.

Pel que fa a les prerrogatives com cotxe oficial o despatx, la norma autonòmica indica que "correspon al Govern regular el règim estatutari dels expresidents de la Generalitat, determinar els mitjans personals i materials que han de posar-se a la seva disposició, establir el règim de precedències que corresponguin en els actes públics a què assisteixin i adoptar els serveis de seguretat que es considerin necessaris".