Plantada estatal a Forn i Trapero a l'escola dels Mossos

Govern, Policia i Guàrdia Civil rebutgen assistir aquest divendres a l'inici de l'any acadèmic

La fiscalia de Barcelona deixarà de fer classes als agents del cos autonòmic

zentauroepp39880394 barcelona 31 08 2017 rueda de prensa de joaquim forn y josep170923123253

zentauroepp39880394 barcelona 31 08 2017 rueda de prensa de joaquim forn y josep170923123253 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Per primera vegada, les institucions polítiques, judicials i policials de l’Estat espanyol no assistiran a l’acte d’apertura de l’any acadèmic 2017-18 a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), a Mollet del Vallès.

La Conselleria d’Interior havia convidat com cada any el Cos Nacional de Policia (CNP), la Guàrdia Civil, les Forces Armades Espanyoles, la Delegació del Govern a Catalunya, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i la Fiscalia Superior de Catalunya. Però cap va confirmar la seva assistència.

La Policia Nacional fins i tot va respondre que «no hi podrà» assistir. Fonts d’aquest cos de seguretat van aclarir que la negativa a assistir-hi s’ha pres a causa del clima de tensió que es viu actualment. Una crispació que noten especialment els Mossos d’Esquadra tant amb les policies espanyoles com amb els poders judicials.

El fiscal no farà classe 

La fiscalia va anar més lluny i, tal com ha avançat la Cadena SER, no només no assistirà a la inauguració de l’any acadèmic sinó que tampoc participarà en la formació d’agents catalans. Habitualment, el ministeri públic enviava fiscals perquè impartissin lliçons a l’escola de policies catalans. 

Per la seva part, fonts de la Delegació del Govern van explicar que Enric Millo tampoc té pensat assistir a aquest acte –convocat a les 9.30 hores a l’ISPC– perquè el delegat té l’agenda compromesa per a aquest divendres.

Ni els organitzadors de l’esdeveniment saben fins on arribarà la plantada dels poders estatals presents a Catalunya. Però intueixen que podria donar-se el cas que no hi assistís ningú. Això va acabar provocant que el mateix conseller d’Interior, Forn, hagués decidit a última hora no anar tampoc a un acte que tenia previst encapçalar- La seva  presència ja havia sigut comunicada als periodistes.

La situació evidencia la gravetat de la crisi existent entre el Govern català i l’Executiu espanyol, a poques hores que el primer pugui desactivar la suspensió de la declaració unilateral d’independència (DUI) i que el segon pugui confirmar que comença a aplicar l’article constitucional 155 per dissoldre l’autonomia catalana.

Relacions policials trencades

Notícies relacionades

En matèria de seguretat, a més a més, la cosa s’agreuja, i les relacions entre els Mossos d’Esquadra i les forces policials espanyoles estan pràcticament trencades arran de la jornada de l’1 d’octubre. Policia Nacional i Guàrdia Civil es van sentir «traïdes» per la policia autonòmica, que va optar per no fer servir  la força per entrar als col·legis electorals. La consulta també va deixar una ferida difícil de cicatritzar amb la fiscalia, que està convençuda que els Mossos van escollir no acatar les ordres de retirar les urnes per mantenir-se lleials al Govern català.

Que policies i fiscals tenen el major Josep Lluís Trapero al seu punt de mira és una cosa que va quedar clara dimarts passat a l’Audiència Nacional, quan el ministeri públic, basant-se en una informació de la Guàrdia Civil, va sol·licitar que el cap de la policia catalana ingressés preventivament a la presó per un presumpte delicte de sedició.