CAUSA PER SEDICIÓ

La jutge Lamela demana identificar els mossos que van actuar l'1-O

La magistrada, que investiga els fets dels dies 20 i 21, ha acordat la diligència a instàncies del ministeri públic

La fiscalia també vol que la Generalitat conegui la imputació de Trapero perquè decideixi si l'ha de suspendre

1
Es llegeix en minuts

La jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela continua instruint la causa per sedició oberta contra el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, i els presidents de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, tots dos a la presó des de dilluns. De moment ha demanat al cos policial català que identifiqui els agents que van actuar en el dispositiu de l’1-O, encara que la causa segueix per ara constreta al que va passar els dies 20 i 21 de setembre passat, quan es va obstaculitzar la feina de la comissió judicial que realitzava registres per ordre del Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona.

Amb el requeriment, la magistrada pretén valorar i determinar així millor la intenció que tenien els imputats a l’actuar com ho van fer. El que es va acordar a instàncies de la fiscalia de l’Audiència Nacional, que va fer seva una de les diligències plantejades per la Guàrdia Civil en l’últim informe incorporat a la causa.

L’institut armat demanava identificar tots els agents que apareixen en els vídeos en què es reflecteix l’actuació dels Mossos d’Esquadra l’1-O i durant l’operació Anubis, així com els encarregats de «dirigir, coordinar, executar i controlar els diferents dispositius que s’haguessin establert per donar compliment al que va ordenar el tribunal». També va sol·licitar les actes i informes que haguessin aixecat.

Notificació oficial

Notícies relacionades

A més a més, la fiscalia vol que la Generalitat tingui coneixement oficial de la imputació que pesa sobre el major Trapero «als efectes oportuns», perquè considera que en qualsevol cos policial que un agent estigui immers en un procediment judicial implica la seva suspensió.

El reglament dels Mossos no és tan taxatiu en aquest extrem com els de la Policia i la Guàrdia Civil, però el ministeri públic demanarà a la jutge que faci arribar a la Generalitat els actes en què es va imputar el major dels Mossos i se li van imposar compareixences quinzenals i se li va retirar el passaport per un delicte de sedició.