EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Un article a 'Foreign Policy' apunta que l'independentisme "no mereix suport internacional"

L'autor assenyala que Catalunya "ha abusat" dels beneficis que va aconseguir amb el règim autonòmic

El referèndum de l'1-O, assenyala, va ser "un acte de teatre polític", fraudulent i sense una alta participació

fsendra40491508 barcelona  barcelon s   10 10 2017    politica    referendum171010213838

fsendra40491508 barcelona barcelon s 10 10 2017 politica referendum171010213838 / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts
Europa Press / Madrid

Un article en la revista nord-americana 'Foreign Policy' afirma que, amb el referèndum unilateral de l'1-OCatalunya ha "abusat" dels beneficis que va aconseguir amb el règim autonòmic i "no mereix suport internacional". El text, firmat per Daniel Runde -exdirector de l'agència de desenvolupament nord-americà USAID i actual membre del Centre d'Estudis Internacionals i Estratègics-, porta per títol 'Catalunya fora d'Espanya seria com Illinois fora dels EUA".

L'autor afirma que la Constitució espanyola té diverses similituds amb la nord-americana, i una d'elles és que no permet la secessió d'un Estat. És més, recorda que aquest va ser un dels motius de la Guerra de Secessió i constata que "el Govern federal nord-americà intervindria si, per exemple, Louisiana o Illinois intentessin la secessió".

Per Runde, el referèndum de l'1-O va ser "un acte de teatre polític" que Espanya havia de mirar d'impedir igual que els EUA haurien fet en un dels seus estats. A més, destaca que la votació no va tenir una alta participació i sí actes de frau i "una provocació massiva".

Admet, això sí, que hi va haver "violència policial" i afegeix que el Rei es va posar "rotundament" del costat del Govern. En opinió de Runde, la declaració institucional de Felip VI del 3 d'octubre va ser "el discurs de la seva carrera", i recorda el que va donar Joan Carles I el 23-F.

Els precedents

Després de remarcar que Espanya fa 40 anys que viu en democràcia i contribueix a l'ordre internacional, l'article subratlla que "una Espanya més feble i petita no és d'l'interès dels EUA", com no ho seria una Escòcia independent o un Quebec independent. Per això, explica, Bill Clinton es va mostrar en contra de la independència del Quebec; Barack Obama, de la d'Escòcia, i Donald Trump, de la de CatalunyaDonald Trump.

Notícies relacionades

A més, afirma que els independentistes catalans volen una mediació "per ser legitimats" i "vistos de forma equivalent a Espanya", però ni la Unió Europea (UE), ni els EUA, ni Mèxic ni el Vaticà "han picat l'ham", avisa.

Per l'autor, Espanya és amic i aliat dels Estats Units. "Igual que ignoraríem una secessió de Louisiana o Illinois, la causa nacionalista catalana ha de ser ignorada, i el Govern nacional espanyol, rebre el 100% del nostre suport en aquest moment de repte", assegura.