EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Santamaría avisa de risc de "recessió" a Catalunya

Guindos assenyala que la taxa de creixement del 2018 serà més baixa que el 2,6% anunciat

El Govern central acusa el president de "dividir i empobrir" els ciutadans catalans

zentauroepp40521846 madrid 13 10 2017 politica rueda de prensa posterior a la re171013140258

zentauroepp40521846 madrid 13 10 2017 politica rueda de prensa posterior a la re171013140258 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Rosa M. Sánchez / Madrid

El Govern de Mariano Rajoy assumeix que la tensió política amb Catalunya pot afectar el creixement de l'economia espanyola, en general, i de la catalana, en particular, i culpa l'Executiu de Carles Puigdemont del possible impacte que això pot tenir sobre l'ocupació a la comunitat autònoma. La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha avisat que "la Generalitat està creant totes les condicions per sumir Catalunya en una profunda recessió".

Poques hores després, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha avançat que l'economia espanyola creixerà el 2018 "una mica per sota" del 2,6% previst inicialment pel Govern. Així ho ha expressat a Washington, on ha assistit a la reunió ministerial del G-20 i a l'assemblea del Fons Monetari Internacional (FMI). Guindos ha subratllat que la tensió independentista "està afectant molt intensament l'economia catalana".

"L'èxode d'empreses que hem vist és conseqüència d'aquesta incertesa i això no surt gratis des del punt de vista de l'evolució econòmica", ha apuntat. El ministre ha confiat que "si les polítiques que han portat a la sortida es reverteixen, com el Govern està convençut que serà, les empreses tornaran a Catalunya", informa Ricardo Mir de Francia.

Caiguda de reserves turístiques

Després del Consell de Ministres, Santamaría ha comparegut davant els mitjans en substitució del ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, que s'ha absentat per motius personals. La número dos de la Moncloa ha recordat els informes d'algunes agències de qualificació que aquests últims dies han apuntat el risc de "recessió". "El 2018 hauria de ser un bon any per al creixement i l'ocupació, però els esdeveniments a Catalunya ens fan ser més prudents", ha destacat. I ha citat un exemple: la caiguda "dramàtica" de les reserves turístiques durant aquests dies, que algunes fonts situen al voltant del 30%.

La número dos del Govern espanyol ha lamentat que la "factura" de la deriva sobiranista la paguin "les empreses i els treballadors" de Catalunya. "[Puigdemont i els seus socis] no han de dividir-nos ni empobrir-nos, i la manera que té d'aconseguir-ho és acceptar l'oferta assenyada i moderada de la majoria dels representants del poble espanyol", ha sostingut.

"Encara hi és a temps"

En aquest context, Santamaría ha exigit al cap de l'Executiu català que respongui al requeriment enviat per la Moncloa, perquè "encara és a temps" de recuperar l'estabilitat. El Govern considera que li ha plantejat a Puigdemont una pregunta molt "senzilla" en aquesta notificació (si ha declarat ell o alguna autoritat catalana la independència) per acabar amb "un problema complex". I esperen que respongui amb un 'sí' o amb un 'no', perquè si envia una còpia o un text que es basi en el seu discurs davant el Parlament de dimarts passat, en què va ser "clarament ambigu", s'interpretarà com un 'sí' i començarà a esgotar el temps (fins dijous) per "tornar a la legalitat". Si no rectifiqués, la Moncloa desplegaria l'article 155 de la Constitució, amb què es poden suspendre competències autonòmiques.

Així mateix, Santamaría ha subratllat que la decisió depèn exclusivament del president i no de la "CUP o l'Assemblea Nacional Catalana", entitats que estan pressionant el cap de l'Executiu català perquè contesti afirmativament al requeriment i aixequi la suspensió en què va deixar l'eventual declaració unilateral d'independència (DUI).  

Sense plantejament bilateral

Sáenz de Santamaría s'ha negat a detallar quines mesures, a l'empara de l'article 155, posarà en marxa l'Executiu si Puigdemont persisteix en la ruptura. No ha volgut respondre preguntes sobre si Rajoy estaria disposat a tancar el Parlament o si aquest precepte de la Carta Magna permetria que la Moncloa convoqués eleccions autonòmiques. "No ens situarem en futuribles [...] Anem pas a pas", ha deixat anar Santamaría. 

Davant aquests interrogants de la premsa, la vicepresidenta ha respost demanant una vegada i una altra a Puigdemont que recapaciti i no aprofundeixi en la "divisió" de la societat catalana. El Govern espanyol, li ha recordat, li ofereix diàleg amb els millors "mediadors", en referència als diputats i senadors de les Corts.

Notícies relacionades

La vicepresidenta ha convidat el dirigent català a participar en la comissió d'estudi per modernitzar l'Estat autonòmic del Congrés. És a dir, l'Executiu descarta qualsevol relació bilateral que no sigui "en el marc dels diferents recursos que hi ha per a aquesta qüestió". La frase no és de Santamaría, sinó de Rajoy dimecres al Congrés. Aquesta comissió és prèvia a la reforma constitucional que el líder del PP ha pactat fer amb el PSOE.

Res "és immutable", ha subratllat la número dos de l'Executiu, si bé els canvis a la Carta Magna haurien de perseguir el "benestar" del conjunt de la població espanyola.