REFERÈNDUM DE CATALUNYA DE L'1-O

El Govern defensa l'actuació policial: "Jo vaig veure més assetjament a policies que violència de policies"

Méndez de Vigo lamenta "aquestes coses" que poden succeir

El ministre Zoido: "Lamento els ferits d'un costat i l'altre"

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agències

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha defensat aquest dilluns l'"ús limitat de la força" que van fer la Policia Nacional i la Guàrdia Civil durant el referèndum de l'1-O: "Jo vaig veure ahir més assetjament a policies que violència de policies", ha apuntat a 'Onda Zero', abans de qualificar el treball de les cossos de seguretat d'"extraordinari". La Generalitat va elevar a 761 els ferits en càrregues policials, mentre que nou policies i dos guàrdies civils van resultar ferits.

"Encara que algú hagi intentat posar el focus en el contrari, jo miro com es comporten davant desordres públics les policies d'Estats on ara hi ha mitjans de comunicació que s'alarmen, i crec que hi va haver respecte als ciutadans, mesura, proporcionalitat i que no es va usar la força excepte en casos extrems", ha assenyalat una mica abans a TVE.

Per la seva part, el portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, ha admès que "aquestes coses poden passar" quan la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, en compliment del mandat judicial, intenten que es compleixi la legalitat davant "una il·legalitat flagrant". En una entrevista a la Cadena Ser, el també ministre d'Educació, Cultura i Esport ha incidit que "quan passa una cosa així (...) aquestes coses desgraciadament es poden produir, es van produir i tots ho lamentem profundament".

De la mateixa manera, el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha defensat l'actuació policial a Catalunya. En declaracions a Antena 3 i RNE, el ministre ha manifestat que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil només van utilitzar elements antiavalots en una intervenció, concretament als voltants del col·legi Ramon Llull de Barcelona, quan els agents es van veure "acorralats" i en una situació "molt complicada".

Notícies relacionades

Aquest ús de la força va ser "per evitar un mal major", ha justificat Zoido, que ha defensat que en alguns casos el que es va veure va ser els agents exercir "pressió" per poder-se obrir-se camí entre els que els impedien entrar als centres de votació "per complir amb el que els havia ordenat l'autoritat judicial". "Lamento els ferits d'un costat i de l'altre. No és agradable ni veure aquestes imatges ni veure gent ferida", ha admès. Zoido ha assegurat que els professionals estan "molt preparats" per suportar molta pressió. Durant l'1-O, hi va haver càrregues fins i tot contra els bombers i tensió entre els diferents cossos policials.

També en aquesta línia, la ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, ha afirmat aquest dilluns que durant l'1-O Espanya "ha tornat a demostrar ser una democràcia madura i consolidada" i que el referèndum il·legal va ser una "farsa". Báñez ha assenyalat que la resposta del Govern al referèndum il·legal va ser equilibrada i va agrair l'actuació "dels que estan en la legalitat" i els que van vetllar per ella, especialment la Policia i la Guàrdia Civil.