EL DEBAT SOBIRANISTA

La fiscalia ordena als Mossos precintar els col·legis i impedir votar al carrer

La policia autonòmica haurà d'evitar que s'instal·lin urnes a 100 metres dels punts de votació

L'ordre insta els agents a desallotjar les persones que bloquegin l'accés als locals

zentauroepp40201343 barcelona 20170920 intervenci n de los mossos en la via laye170927090810

zentauroepp40201343 barcelona 20170920 intervenci n de los mossos en la via laye170927090810 / Max Lainz Acosta

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La fiscalia està posant tota la carn a la graella per impedir que se celebri el referèndum unilateral de l’1-O. Primer, va ordenar a les forces de seguretat de l’Estat que confisquessin qualsevol material vinculat amb el plebiscit suspès pel Tribunal Constitucional. Després, que identifiquessin els responsables dels centres de vot. I ahir, el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, es va dirigir als Mossos perquè precintin abans de dissabte que ve els col·legis electorals previstos per a la consulta i impedeixin que es pugui votar al carrer i en un radi de 100 metres al voltant.

La fiscalia va encarregar així a la policia autonòmica el gruix de l’operació per bloquejar la consulta abans de diumenge i, de passada, rebaixar la pressió que hi haurà el mateix dia. Amb el tancament dels locals fixats com a punt de votació es volia evitar la imatge de policies o guàrdies civils entrant als col·legis electorals per retirar les urnes i emportar-se les paperetes. Però la tensió no disminueix. Tot just conèixer la decisió de la fiscalia, els màxims comandaments dels Mossos es van reunir per analitzar-la i van mostrar la seva preocupació perquè al·leguen que la clausura dels locals podria comportar problemes d’ordre públic.

En la instrucció remesa al major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, la fiscalia ordena garantir que no es pugui accedir als locals que està previst que acullin les urnes (s’hi inclou un ampli llistat) i a desallotjar les persones que estiguin en aquest lloc, «amb identificació dels responsables» i dels «participants en l’ocupació». Els agents, a més a més, hauran d’incautar els «efectes i instruments» destinats a facilitar la consulta, especialment les urnes, els equips informàtics, les paperetes i la propaganda electoral. Aquest precintat, precisa la fiscalia, haurà de ser visible i efectiu, utilitzant «materials que garanteixin la inviolabilitat del segellat» i un cartell que adverteixi de la responsabilitat penal que s’incorre si es trenca.

Escoles i biblioteques tancades

Aquesta operació, destaca la instrucció, s’ha de realitzar amb «antelació suficient» i, en tot cas, abans de dissabte dia 30. Per tant, els punts de votació hauran de ser clausurats divendres. Les escoles i instituts, quan acabin les classes. Les biblioteques i els centres cívics també quedaran tancats. La clausura es mantindrà fins a les nou del vespre del mateix diumenge. Si es trenquen els precintes o s’entra als locals, els Mossos han de comunicar-ho a la fiscalia i restablir la situació. És a dir, a més a més, han de vigilar.

Però la fiscalia encara va més enllà i està disposada  que no es formin les meses electorals. Commina els Mossos que es personin als col·legis electorals abans de les 7.30 hores, quan està prevista la constitució de les meses, i impedeixin l’accés als seus membres, a la vegada que es procedeixi a la seva identificació, destinant a aquesta missió un «ampli dispositiu», amb la «necessària assignació de recursos humans i materials».

Policies a les escoles

Els Mossos ja han començat a anar a les escoles i als instituts de Ca­talunya previstos pel Govern com a punts de votació per identificar els responsables d’aquests centres docents i requisar el material que puguin haver rebut per a l’1-O, inclòs urnes i ordinadors. Als directors se’ls entrega un document en què se’ls comunica que donar les claus o la contrasenya de seguretat del local podria considerar-se un acte de col·laboració en els delictes de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics. I se’ls detalla que «és rotundament falsa i sense fonament legal» qualsevol comunicació de l’Administració que els garanteixi que el control del local els eximeix de responsabilitats derivades de l’organització del referèndum.

Notícies relacionades

En l’àmbit judicial, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va demanar ahir al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que aparti immediatament la fiscalia de la investigació sobre el referèndum, al considerar que l’ha assumit de forma «il·legíti-ma» a l’existir una causa oberta. 

A l’alt tribunal s’està instruint un procés judicial contra el mandatari català i tot el Govern per la convocatòria del referèndum i l’aprovació de la llei que el sustenta. En l’escrit, al qual ha tingut accés Efe, Puigdemont adverteix que la Fiscalia Superior de Catalunya està portant una «frenètica activitat investigadora» que no s’ajusta a l’àmbit de les seves funcions i qüestiona la seva imparcialitat.