El Govern central avisa els directors d'instituts que no poden obrir l'1-O

El delegat Enric Millo adverteix per carta als funcionaris que poden incórrer en delictes de prevaricació i desobediència

zentauroepp27801335 barcelona    09 11 2014    dia d el nou 9 n   votantes depos170922181209

zentauroepp27801335 barcelona 09 11 2014 dia d el nou 9 n votantes depos170922181209

2
Es llegeix en minuts

La delegació del Govern a Catalunya ha comunicat aquest divendres als directors de tots els instituts de secundària catalans que si autoritzen, de forma "fins i tot tàcita", la celebració d'"actes il·legals convocats per la Generalitat l'1 d'octubre" poden incórrer en "responsabilitats penals".

El delegat Enric Millo avisa, en una carta enviada als directors (vegeu document adjunt), que entre aquestes actuacions hi ha "posar a disposició d'autoritats o tercers les claus o codis d'accés als locals". Millo recorda que, en cas de col·laborar amb l'1-O, suspès pel Constitucional, els directors poden cometre els delictes de "prevaricació, desobediència i malversació de fons públics, sense perjudici de responsabilitats d'una altra naturalesa".

Document

Carta del delegat del Govern a Catalunya als directors dinstituts

Carta del delegat del Govern a Catalunya als directors d'instituts

El text assenyala que als directors dels centres no els "eximirà d'aquestes responsabilitats" el fet que l'actuació respongui al "compliment d'eventuals instruccions dictades per qualsevol autoritat política o administrativa".

La missiva subratlla que "no resulta admissible l'ús de les instal·lacions educatives per a activitats il·legals", com "de forma notòria" ho és el referèndum, insisteix.

"Entrada garantida"

La Conselleria d'Ensenyament, que és la titular dels 567 instituts públics que hi ha a Catalunya, ha assegurat en un comunicat que "no s'ha donat ni es donarà cap instrucció a les direccions dels centres educatius perquè cedeixin les claus o els codis de seguretat d'accés als edificis per a la realització de l'1 d'octubre, ja que el Govern de Catalunya té l'entrada garantida".

El departament que dirigeix Clara Ponsatí considera "del tot inadmissible que el delegat del Govern central utilitzi d'una manera tan matussera" el decret que dona autonomia a les escoles "per coartar i coaccionar indiscriminadament els seus directors", assenyala. La mateixa consellera, afegeix la nota, respondrà a Millo en nom de tots els responsables educatius.

Protestes amb escolars

Notícies relacionades

Així mateix, després del Consell de Ministres, el ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, ha explicat que com a titular d'Educació ha demanat a l'Alta Inspecció del ministeri que obri un expedient informatiu per esbrinar si, com han publicat alguns mitjans, als col·legis s'està donant instruccions als pares i alumnes perquè secundin les marxes de protesta i s'està permetent faltar a classe.

Concentració dels estudiants dels instituts de Mollerussa a la plaça de l'Ajuntament, aquest divendres. / AJUNTAMENT DE MOLLERUSSA / ACN

Aquest mateix divendres, alumnes i professors dels tres instituts de Mollerussa (Pla d'Urgell) s'han concentrat a la plaça de l'Ajuntament de la localitat, en horari lectiu, per expressar el seu suport a l'alcalde, Marc Solsona, que aquesta setmana ha estat citat com a investigat per la fiscalia.