REUNIÓ DISCRETA A LA DELEGACIÓ DEL GOVERN

Colau intercedeix per evitar el xoc entre Generalitat i Estat

L'alcaldessa es va entrevistar divendres amb Millo, després de la seva reunió de dijous amb Puigdemont

Planteja desconvocar l'1-O a canvi d'un diàleg no supeditat a l'autodeterminació

zentauroepp40133771 gr127  barcelona  16 09 2017   la alcaldesa de barcelona  ad170916211300

zentauroepp40133771 gr127 barcelona 16 09 2017 la alcaldesa de barcelona ad170916211300 / Quique Garcia

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En les últimes hores l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha adquirit un paper protagonista en el conflicte de l'1-O. Dijous va dinar al Palau de la Generalitat amb Carles Puigdemont per pactar el paper que jugaria l'ajuntament en la votació, si s'arriba a celebrar. Més tard va estampar la seva firma a la carta de les autoritats catalanes a Mariano Rajoy i al Rei Felip VI en favor d'un referèndum acordat. I divendres, segons ha sabut aquest diari, va intentar conciliar posicions entre la Generalitat i l'Estat per evitar el definitiu xoc de trens, que ja està en marxa.

8.25 hores de divendres. Entrevistada a 'El Matí de Catalunya Ràdio', Colau defensa la rellevància política de la carta oberta a Rajoy enviada al 'Financial Times' amb la firma de Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i ella mateixa. "La carta planteja un diàleg sense condicions; el Govern d'Espanya ha de moure fitxa". A mig matí, el delegat del Govern, Enric Millo, rebia al seu mòbil un missatge de la mateixa alcaldessa en què li demanava una reunió urgent. La cita es va celebrar la mateixa tarda de divendres a la seu de la Delegació del Govern, situat al carrer de Mallorca de Barcelona. Així ho han confirmat a EL PERIÓDICO els dos interlocutors.

Les conseqüències socials

A partir del que havien parlat la vigília amb Puigdemont, Colau va transmetre a Millo la seva preocupació per les conseqüències socials que podrien tenir les actuacions judicials i policials que l'Estat està desplegant per avortar el referèndum independentista. L'alcaldessa li va retreure al delegat la negativa de l'Executiu a dialogar amb la Generalitat, conducta que segons el seu parer ha agreujat el conflicte. Però Millo va negar la major, i fins i tot li va detallar algunes de les gestions discretes que el gabinet de Rajoy ha realitzat en els últims mesos davant la Generalitat per encarrilar, sense èxit, aquesta greu crisi institucional.

Colau va advocar davant Millo, com va fer la vigília davant Puigdemont, per trobar una "solució política" que eviti la col·lisió institucional en curs. Solució que, com ja ha plantejat en públic el mateix president, passaria perquè Rajoy s'avingués a negociar les condicions d'un futur referèndum a Catalunya i, a canvi, la Generalitat suspengués la convocatòria de l'1-O. A judici de l'alcaldessa, la Generalitat no hauria de condicionar l'obertura d'aquesta taula de diàleg a la celebració d'un referèndum d'autodeterminació, però l'Estat sí que hauria d'estar disposat a conversar amb el sobiranisme sobre el dret a decidir dels catalans.

Escèptic, Millo li va preguntar a Colau si Puigdemont estaria disposat a desconvocar unilateralment la cita amb les urnes de l'1-O, per després acceptar que aquest eventual diàleg no estigui supeditat al reconeixement per part de l'Estat del dret a l'autodeterminació de Catalunya. Només si es complissin els dos requisits, va venir a dir, hi hauria una via a explorar.

Interlocució amb Puigdemont

Notícies relacionades

La primera regidora, que segons fonts del seu entorn no pretén arrogar-se el paper de mediadora, no va poder garantir al delegat que els socis del Govern català, el PDECat Esquerra Republicana, estiguin disposats a acceptar aquestes condicions, però es va comprometre a parlar amb Puigdemont.

Aquest dissabte a la tarda, Colau va telefonar al president per mantenir-lo informat del contingut de la conversa que va tenir el dia anterior amb Millo. A l'hora de tancar aquesta edició no constava que Puigdemont hagués resolt davant l'alcaldessa cap dels dos interrogants.