POLS SOBIRANISTA

Puigdemont, a l'Estat: "No subestimeu la força del poble de Catalunya"

Colau: "Això no va d'independència 'sí' o 'no', trobaran un sol poble per defensar les llibertats"

El president i Colau recolzen els alcaldes investigats per l'1-O

whatsapp-image-2017-09-16-at-1

whatsapp-image-2017-09-16-at-1
fullsizerender
whatsapp-image-2017-09-16-at-12
whatsapp-image-2017-09-16-at-12
whatsapp-image-2017-09-16-at-13
colau-i-neus-lloveras-ami
alcaldes-acn
colau-alcaldes-ami
omnium

/

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Acte rotund de reafirmació a favor del referèndum de la majoria d'alcaldes catalans a Barcelona, que han protestat contra la citació de la Fiscalia General de l'Estat a 712 alcaldes per recolzar l'1-O. Els alcaldes han rebut el suport primer de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, al consistori i posteriorment, després de creuar una plaça de Sant Jaume abarrotada de manifestants independentistes, del president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras, així com de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i bona part dels membres del Govern de la Generalitat.

La concentració d'aquest dissabte ha servit perquè Puigdemont, en la intervenció que ha tancat l'acte, s'hagi dirigit directament al Govern de Mariano Rajoy -i al conjunt del sistema polític espanyol i als que "amenacen, o s'ho miren de costat o fan un pas enrere"- en termes desafiadors: "Que no subestimin la força del poble de Catalunya, poden tenir molts Mazas [el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza], molts 'boes' [en referència al 'Butlletí Oficial de l'Estat'], moltes lleis, però no us tenen a vosaltres, no tenen el poble de Catalunya". I ha afegit: "Que no subestimin la força d'un poble que ha pres la decisió de decidir, de plantar-se davant un comportament antidemocràtic, que ha aconseguit incautar llibertats fonamentals en una democràcia i que rebrà com a resposta l'única possible: més democràcia i més llibertat".

Puigdemont ha tancat la intervenció amb el missatge més repetit pels alcaldes durant la mobilització matinal: "El dia 1 votarem no només perquè hi tenim dret, perquè és legal, sinó perquè escoltem el poble que ens diu: volem votar;  ¡i tant que votarem!".

Colau apel·la a la unitat

En la seva intervenció en la trobada prèvia amb els alcaldes a l'Ajuntament de Barcelona, l'alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau, ha carregat amb duresa contra l'actuació de l'Estat, que ha qualificat de "vergonya", i ha fet una clara aposta per la unitat dels alcaldes en aquest conflicte tot i la seva diversitat ideològica. "L'Estat ha de saber que per sobre de les nostres diferències, Catalunya és un sol poble i els drets i llibertats que tant han costat conquistar els defensarem amb la unitat de tota la societat catalana; això no va d'independència 'sí' o 'no', trobaran un sol poble", ha proclamat.

Després de Colau ha sigut el torn dels alcaldes d'Amposta, Badalona i Girona. En les seves intervencions, una defensa novament dels drets i llibertats, del referèndum i la democràcia i càrregues de profunditat contra el sistema polític espanyol, com la que ha llançat l'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater: "Aquesta reivindicació legítima, persistent, pacífica i massiva fa trontollar el règim del 78 i fa aflorar els seus fonaments antidemocràtics que han perdurat al llarg dels anys".

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha subratllat el missatge principal de l'acte (el "votarem" proclamat pels alcaldes): "Estan intervenint els ajuntaments, les finances de la Generalitat, els mitjans de comunicació, les impremtes, oficines de correus, estan intervenint la democràcia, ens volen callats, sotmesos, rendits. '¿No us sona allò de 'quieto todo el mundo' que va dir aquell?' No ens arronsarem, no estarem quiets, seguirem fent tot el que calgui perquè la nostra gent pugui exercir la democràcia i pugui votar".

Notícies relacionades

Al Palau de la Generalitat, al qual els alcaldes s'han trasllat creuant una plaça de Sant Jaume abarrotada de manifestants independentistes, hi han intervingut 8 alcaldes i el president de l'Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, i la presidenta de l'AMI (Associació de Municipis per la Independència), Neus Lloveras, que ha denunciat "la persecució judicial" i ha reiterat el suport "total i absolut al Govern i al Parlament, per fer possible el referèndum de l'1 d'octubre i el ferm compromís amb la democràcia". "Per sobre de tot reiterem la nostra voluntat de ser al costat de la gent, no us fallarem", ha afegit.

La demostració de força municipalista ha acabat amb el cant d''Els segadors' i crits de 'Votarem!' a l'interior del Palau de la Generalitat i la plaça de Sant Jaume.