TERRORISME GIHADISTA

La Guàrdia Civil va descartar en 5 curts paràgrafs el vincle d'Es Satty amb el gihadisme

Els investigadors van rebutjar en un informe del 2008 que l'imam de Ripoll tingués relació amb el terrorisme

Garzón el va excloure del processament contra 22 presumptes gihadistes per captar terroristes per anar a Síria o l'Iraq

zentauroepp39760101 pantallazo informativo atlas videos abdelbaki es satty170821151029

zentauroepp39760101 pantallazo informativo atlas videos abdelbaki es satty170821151029

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / Madrid

Diversos dels detinguts en les diferents operacions per terrorisme gihadista que es van desenvolupar a Espanya el 2005, després dels atemptats de Madrid, havien admès que el coneixien, que havia sigut imam a la mesquita de Vilanova i la Geltrú. Fins i tot el van situar en les reunions de la presumpta cèl·lula. No obstant, la Guàrdia Civil va despatxar el 2008 en cinc breus paràgrafs la seva investigació sobre la vinculació que Abdelbaki es Satty tenia amb els gihadistes de l'operació Chacal, condemnats per l'Audiència Nacional i després absolts pel Tribunal Suprem per unes escoltes sense autorització judicial.

El jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón havia demanat a l'institut armat un informe sobre el que anys més tard seria considerat el cervell dels atemptats de Barcelona i Cambrils, l'imam capaç de radicalitzar una desena de joves de Ripoll en temps rècord. El magistrat, ja de tornada al seu jutjat després d'una excedència, ordena el 13 de novembre de 2007 diverses proves i entre elles figura "que s'elabori informe sobre Abdelbaki es Satty", segons consta en el sumari 21/06, en què es van acumular diverses de les operacions gihadistes desenvolupades llavors, incloses les diligències obertes pel jutge Fernando Andreu en relació amb la cèl·lula detectada a Vilanova.

L'informe final de la Guàrdia Civil sobre la documentació intervinguda, del 31 de gener de 2008, només deia d'Es Satty que al domicili de Mohamed Mrabet Fahsi, un dels principals acusats d'enviar terroristes a l'Iraq (com Bellil Belgacem, que va matar 19 soldats italians i nou iraquians), s'havia trobat la declaració de sinistre d'un vehicle i una carta de l'asseguradora a nom seu. Afegia que "tenia antecedents per detenció a Ceuta, per un presumpte delicte fiscal, possiblement per drogues pel qual no va arribar a ingressar a la presó". El "delicte fiscal" era en realitat per haver passat una persona amb passaport falsificat a Espanya, cosa que li va suposar una condemna de a mig any de presó.

Sí que deia que "per informacions d'intel·ligència" s'havia sabut que Mrabet li va donar diners per pagar una furgoneta "que pogués utilitzar per passar compatriotes de forma il·legal a Espanya". La condemna a quatre anys de presó per tràfic d'haixix va arribar el 2010. Al complir la condemna, un jutge va anul·lar l'ordre d'expulsió que pesava sobre ell.

Relació, però no vinculació

La Guàrdia Civil, que havia intervingut el seu telèfon durant un mes entre l'octubre i el novembre del 2005, assenyalava que havia detectat trucades d'altres imputats però concloïa que, encara que "existeix relació directa amb alguns dels integrants de la cèl·lula desarticulada, no s'ha observat que existís vinculació amb la xarxa de reclutament de mujahidins". Afegia que "no s'ha trobat participació en les activitats desenvolupades, ni en els diferents negocis, ni en les reunions mantingudes, ni rellevants indicis de participació en accions de captació o adoctrinament d'adeptes". 

Notícies relacionades

I això que tres dels imputats l'havien assenyalat. Omar Boudame el va situar al mateix nivell a la cèl·lula que a Mrabet. Saffet Karakoc el va identificar en el reconeixement fotogràfic com l'antic imam de Vilanova, encara que amb un altre nom: "Abdul Baki". I Mourad Benslaiman també va declarar que Es Satty havia sigut imam, però que llavors es dedicava a fer transports en furgoneta del Marroc a Espanya.

Garzón el va excloure finalment de l'acteo de processament que va dictar contra 22 presumptes gihadistes per captar terroristes per anar a Síria o l'Iraq i ajudar a fugir alguns autors de l'11-M.