Retirada la creu franquista dedicada als caiguts a Vilalba dels Arcs

El monument es guardarà en un magatzem municipal mentre es busca un espai museístic on pugui ser traslladat

jgblanco38765195 vilalaba dels arcs terra alta 6 06 2017 desmantelan el m170606122133 / JOAN REVILLAS

jgblanco38765195 vilalaba dels arcs  terra alta   6 06 2017  desmantelan el m170606122133
Desmantellen el monument franquista de la plaça de la Vila de Vilalba dels Arcs.

/

1
Es llegeix en minuts

L'Ajuntament de Vilalba dels Arcs (Terra Alta) ha iniciat aquest dimarts la retirada del monument franquista en homenatge als caiguts situat a la plaça de la Vila. Les obres s'han executat abans del previst, ja que inicialment l'empresa constructora les havia programat per a la tardor. La creu franquista es guardarà en un magatzem municipal mentre es busca un espai museístic on pugui ser traslladada.

Notícies relacionades

El consistori havia decidit, l'any passat, tapar la inscripció d'enaltiment al règim feixista i celebrar una consulta ciutadana sobre el futur del monument, però les traves administratives per dur-la a terme han fet que el consistori hagi desestimat aquesta opció. Una sèrie d'informes avalen l'origen franquista del monòlit, una creu de blocs de pedra inaugurada el juliol del 1955 en record dels fets de Vilalba, on van morir desenes de veïns. Amb aquests arguments, els regidors del municipi, per unanimitat, han decidit desmuntar la creu i guardar-la fins que pugui ser exposada en un museu, complint amb la llei de memòria històrica.

Aquesta retirada es fa pocs dies després de la demolició del monòlit del coll del Moro de Gandesa, propietat de la Diputació de Tarragona, i de la retirada de la mateixa creu de la plaça de Sant Salvador a Horta de Sant Joan, aprofitant la reforma dels carrers del casc antic.