EL DILEMA DEL SOCIALISME

Pedro Sánchez busca l'equilibri al PSOE

El secretari general nomena portaveu Ábalos, molt dur amb l'abstenció davant el PP, i no vol barons a la seva executiva

No pensa alterar la relació del PSOE i el PSC i descarta demanar de moment la compareixença de Rajoy al ple del Congrés

undefined38583292 madrid  24 05 2017  pedro s nchez  secretario general del ps170524142611

undefined38583292 madrid 24 05 2017 pedro s nchez secretario general del ps170524142611 / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez, unes 60 hores després d’haver reconquistat el PSOE amb gairebé tots els factors en contra, es va mostrar ahir tranquil i optimista durant una trobada sense càmeres a la sala de premsa de la seu socialista, on va tornar a obrir el seu despatx, tancat des que va caure el mes d’octubre. Sánchez acabava de mantenir una altra reunió amb els treballadors del partit, i allà, segons diverses persones presents, va mostrar una actitud similar. El guanyador de les primàries, que tanta divisió va provocar durant la seva anterior etapa al capdavant del PSOE, va dir que era l’hora de treballar tots a l’una i preparar el congrés de mitjans de juny, en el qual revertirà una gran part dels passos fets per la gestora. Però no tots.

No forma part dels seus plans alterar el nou marc de relacions entre el PSOE i el PSC, pel qual els socialistes catalans es van haver d’apuntar en un cens específic per participar en les primàries. Sánchez va ser molt crític al seu dia amb aquesta iniciativa, però considera que ara, una vegada ha sigut acceptada pels dos partits, no té sentit tornar enrere.

On sí que hi haurà canvis és en la composició de l’executiva. A Sánchez no li queda gairebé cap dels suports que va tenir al començament de la seva anterior etapa. Primer es van allunyar els barons que el van col·locar en el lideratge (com Susana Díaz) i després els seus col·laboradors més pròxims, cas d’Óscar López i César Luena, que van estar amb Patxi López a la recent contesa. Ja no compta amb la complicitat de cap d’ells, però al mateix temps el seu triomf, amb la meitat dels vots dels afiliats i deu punts de diferència sobre la presidenta andalusa, és només seu, i això fa que pugui prendre decisions amb més llibertat.

SENSE LÍDERS TERRITORIALS

Per començar, va dir Sánchez, a la direcció del PSOE no hi haurà cap líder territorial. La mesura, que ja va llançar en la campanya de les primàries, suposa un reequilibri de les forces dins l’executiva, on els últims temps havien tingut un gran pes els barons, un col·lectiu en el qual els crítics amb el secretari general formen una amplíssima majoria. Tots els presidents autonòmics socialistes, llevat de la balear Francina Armengol, es van posicionar amb Díaz.

UN PORTAVEU POLÈMIC

Les cares que formaran part de l’organisme que governa el dia a dia del partit no es coneixeran fins al congrés, però hi ha decisions que no poden esperar. La principal, el nomenament, després de la dimissió d’Antonio Hernando, del portaveu parlamentari. L’escollit és José Luis Ábalos, un dirigent de la màxima confiança de Sánchez (és secretari provincial de València, on aquest va obtenir el 70% dels vots dels militants), però que desperta susceptibilitats en el cercle de Díaz. En un recent míting va sostenir que els barons, a l’impulsar l’abstenció davant el PP per evitar noves eleccions, s’havien posat a les «ordres» de Mariano Rajoy. «Si guanyem, ¿què fem amb Ábalos?», es preguntava un dels principals col·laboradors de la presidenta andalusa fa només una setmana i mitja.

Ara aquest diputat ocuparà un dels càrrecs de més visibilitat, i més encara quan Sánchez mateix va renunciar al seu escó i no preveu convertir-se en senador per designació autonòmica. Ábalos participarà, per exemple, en el debat de la moció de censura de Podem contra Rajoy, que els socialistes no recolzen. Però el seu nomenament és provisional, només fins al conclave del juny, quan potser és cridat a ocupar altres responsabilitats. Juntament amb l’asturiana Adriana Lastra, Ábalos és un dels favorits per convertir-se en secretari d’organització.

EL PRESIDENT NO FELICITA

Notícies relacionades

Sánchez, que considera que el resultat de diumenge és prou clar per tornar a unir el PSOE al voltant de la seva figura, preveu mesures destinades a buscar l’harmonia interna. Els seus afins seran àmplia majoria en la nova executiva, va dir, però allà hi haurà dirigents que van recolzar Díaz i López. Al mateix temps, se sent «hereu» d’algunes decisions de la gestora, com la de no demanar, si més no per ara, la compareixença de Rajoy al ple del Congrés per intentar forçar la seva sortida del Govern a causa de la corrupció.

El cap de l’Executiu té una pèssima relació amb Sánchez, un factor que ajuda a explicar com ha reaccionat a la seva recent elecció. El nou líder ha sigut felicitat per tots els líders polítics (de Pablo Iglesias a Carles Puigdemont, d’Albert Rivera a Oriol Junqueras), llevat per Rajoy. Sánchez considera «decebedor» que el president no guardi «les formes institucionals». Encara que, d’altra banda, tampoc ha rebut l’enhorabona de José Luis Rodríguez Zapatero i Felipe González, que són del seu partit i van donar suport a la presidenta andalusa.