EL DILEMA DEL SOCIALISME

Pedro Sánchez elegeix Ábalos com a portaveu provisional del PSOE al Congrés

El nou secretari general confirma que no vol barons a la seva executiva

El president del Govern no ha trucat el recentment elegit secretari general per felicitar-lo

undefined38583292 madrid  24 05 2017  pedro s nchez  secretario general del ps170524142611

undefined38583292 madrid 24 05 2017 pedro s nchez secretario general del ps170524142611 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez ja ha executat la seva primera decisió de calat des de la seva rotunda victòria en les primàries socialistes diumenge passat. El nou portaveu al Congrés, en substitució del dimitit Antonio Hernando, serà José Luis Ábalos, un dels col·laboradors més estrets del nou líder, però de forma provisional, fins al congrés que el partit celebrarà entre el 16 i el 18 de juny a Madrid. Del conclave sortirà el portaveu definitiu a la Cambra baixa, un dels càrrecs de més visibilitat, encara més quan el mateix Sánchez va renunciar al seu escó per no haver d'abstenir-se davant el PP, i és probable que l'elegit torni a ser Ábalos.

De moment, en qualsevol cas, al diputat li tocarà defensar la posició del PSOE en la moció de censura a Mariano Rajoy plantejada per Podem, que es debatrà el 13 de juny. Sánchez ja ha deixat clar que no recolzarà aquesta iniciativa, en la qual Pablo Iglesias es postula com a candidat a la Moncloa. Vicecoordinador de la campanya de Sánchez, Ábalos, que va acatar la disciplina i es va abstenir per permetre la continuïtat dels conservadors a la Moncloa, és secretari provincial del PSOE de València, on Sánchez va aconseguir un dels seus millors resultats en les primàries (el 68% dels vots davant el 25% de Susana Díaz), tot i que el president de la Generalitat, Ximo Puig, recolzava la seva homòloga andalusa.

Sánchez ha sigut l'encarregat de traslladar el nomenament aquest dimecres, durant una trobada informal amb periodistes a la seu del PSOE, a la qual ha assistit per reunir-se amb els seus treballadors i tornar a prendre possessió del despatx del secretari general, tancat des que es va veure obligat a dimitir en el dramàtic comitè federal de l'1 d'octubre. Al líder socialista se l'ha vist tranquil i optimista. Creu que un resultat com el de diumenge, quan va obtenir la meitat dels suports dels militants i 10 punts més que la seva principal rival, permetrà que el partit recuperi la unitat perduda.

EXECUTIVA SENSE BARONS

Notícies relacionades

Sánchez ja té perfilats els trets principals de la seva futura executiva, que serà elegida en el congrés i que serà paritària. Allà, ha dit, donarà compliment a una de les seves promeses de campanya: a l'organisme no hi haurà cap líder territorial, un col·lectiu els principals integrants del qual (tots els presidents autonòmics excepte la balear Francina Armengol) van recolzar Díaz. També vol que la sensibilitat dels gairebé mil delegats del conclave reflecteixin el resultat de les primàries, cosa que implicaria que ell tindria el suport de més de la meitat. L'equip de Sánchez ja està negociant amb la majoria de federacions l'elaboració de llistes conjuntes per a la cita orgànica. Els principals esculls se situen a Andalusia i Aragó. A Catalunya, on va obtenir el 80% de suports, Sánchez no pensa tocar, tot i haver-ho criticat en el passat, la nova relació entre el PSOE i el PSC, pactada fa uns mesos. 

El nou secretari general, mentrestant, ha rebut la felicitació dels principals líders polítics, d'Iglesias a Albert Rivera, passant per Carles Puigdemont Oriol Junqueras. Tots li han donat l'enhorabona, excepte Rajoy. Sánchez considera "decebedor" que el cap de l'Executiu no guardi "les formes institucionals".