El PP pressiona el PSOE i Ciutadans amb els funcionaris i els pensionistes

El Govern reclama un acord de «mínims» perquè es puguin aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat

Santamaría nega un pacte amb CDC i el PNB i assegura que el seu objectiu és atraure els partits constitucionalistes

undefined33823363 10 05 2016 madrid fotos acuerdo pp y upn con la presencia de160722131700

undefined33823363 10 05 2016 madrid fotos acuerdo pp y upn con la presencia de160722131700 / Tarek PP

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Cada dia que passa el Govern i el PP sumen nous arguments per intentar pressionar el PSOE i Ciutadans amb l'objectiu que facilitin la investidura de Mariano Rajoy. Aquest divendres l'Executiu i el partit que el sustenta han responsabilitzat aquestes dues formacions del futur dels pensionistes i els funcionaris amb la següent reflexió: si no hi ha Govern ara mateix, no podran presentar-se els Pressupostos Generals de l'Estat al setembre i, amb uns comptes prorrogats, no és possible aplicar les pujades en els sous d'aquests dos col·lectius.

La idea l'han llançat de bon matí els vicesecretaris del PP Javier Maroto i Fernando Martínez-Maíllo, que han centrat els seus atacs en Ciutadans, i més tard ha sigut la mateixa vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, des de la taula del Consell de Ministres, la que ha obert el focus i ha inclos també el PSOE, sense citar-lo. “Molts espanyols, i els funcionaris i els pensionistes són una quantitat important, poden veure's molt afectats per la no presentació dels Pressupostos i per la no aprovació d'un decret llei que solucioni aquestes qüestions”, va explicar Santamaría.

La número dos de l'Executiu va recordar que si no s'aconsegueixen aprovar els comptes abans del 30 de setembre i es prorroguen els Pressupostos del 2016, aquesta pròrroga no pot incloure legalment l'actualització de les pensions i les nòmines dels funcionaris, ja que es requereix d'un decret llei a part. “Per això el president està dient que vol un acord de mínims per a la investidura. Es necessita estabilitat”, va afegir.

LA SUMA PERFECTA PER ACORRALAR EL PSOE

Al PP segueixen amb el pla de pressionar Ciutadans (32 escons) perquè passi de l'abstenció (anunciada la setmana passada) al ‘sí’ a la investidura de Rajoy a la segona volta, en la qual es necessiten més ‘sís’ que ‘nos’. Amb aquest moviment del partit taronja, els conservadors (137 diputats) creuen que el PSOE tindria més difícil votar en contra de Rajoy. “Arribaríem a prop de 169 i 170 escons a favor [si se suma el parlamentari de Coalició Canària]. I jo dic, com diu el senyor [Guillermo Fernández] Vara [president d'Extremadura], a veure qui és el guapo que diu no a aquest Govern”, va declarar Maíllo a La Sexta. 

Soraya S. de Santamaría

VICEPRESIDENTA EN FUNCIONS

"El president està treballant amb intensitat. Segueix tenint contactes constants i discrets"

Aquesta reflexió també l'ha fet Miquel Iceta, que assegura que el PSOE hauria de replantejar-se el ‘no’ si el PP aconsegueix finalment convèncer a Ciutadans.

“El que volem és formar un Govern al més estable possible i volem que Ciutadans passi de l'abstenció al sí”, va admetre obertament Maíllo.

ELS OFERIMENTS

Maroto, per la seva part, ha tornat a oferir a Albert Rivera “negociar i parlar de tots els temes”. En els últims dies, els populars han posat sobre la taula la possibilitat de retocar la reforma laboral per “millorar-la; la LOMCE, per “perfeccionar-la”, i s'han obert a fer canvis també en l'àmbit de la justícia amb l'objectiu de despolititzar-la, com reclama el partit taronja. Els de Ciutadans, però, s'han mantingut ferms a l'hora de rebutjar qualsevol taula de negociació.

Rajoy, per la seva part, segueix amb els contactes “constants”  i “discrets”, per guanyar-se més suports per a la seva reelecció. Fonts de la Moncloa han informat que aquestes converses “van bé”. Malgrat que Santamaría veu el president en funcions amb "una actitud molt positiva", no s'ha volgut aventurar a assegurar que el debat d'investidura es podrà celebrar el 2 d'agost com el líder del PP va suggerir fa uns dies.

LA REUNIÓ AMB JUNQUERAS

Notícies relacionades

Respecte a la reunió que ella mateixa va celebrar dijous amb el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, Santamaría va comentar que la renovació del crèdit de 680 milions d'euros s'havia fet per ajudar l'Executiu català amb la seva “imatge” davant les “agències de ràting” i eliminar “aquesta preocupació” per als mesos d'“agost i setembre”. Per Junqueras, l'entrevista només va servir per “escenificar” que el Govern central “dialoga” amb altres partits. 

Santamaría  assegura que l'Executiu central ha volgut ajudar la Generalitat amb la seva "imatge" davant les agències de ràting

En aquest context, la vicepresidenta ha aprofitat per negar que el PP busqui un acord d'investidura amb els nacionalistes i ha subratllat que Rajoy a qui ha ofert en nombroses ocasions seure i arribar a un pacte és al PSOE i a Ciutadans. En aquest sentit, Rajoy s'ha vist aquest divendres amb el líder d'Unió del Poble Navarrès (UPN), Javier Esparza, per, entre altres coses, aclarir aquest punt i subratllar que segueixen mantenint com a prioritat "la unitat d'Espanya".