El PSOE veu en el pacte del Congrés el germen de la investidura

Els socialistes consideren que la col·laboració del nacionalisme amb el PP i C's mostra que Rajoy pot ser reelegit pels seus "afins ideològics"

undefined34747101 madrid 19 07 2016 acto de constituci n del congreso de la xi160719133024

undefined34747101 madrid 19 07 2016 acto de constituci n del congreso de la xi160719133024 / J M Prats

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Les negociacions per repartir els càrrecs del Congrés han empitjorat les relacions entre els socialistes i Podem i han demostrat l'entesa entre les forces de centredreta. L'elecció d'Ana PastorAna Pastor com a presidenta de la Cambra baixa, gràcies als vots a favor del PP i Ciutadans i els vots en blanc dels grups nacionalistes catalans i bascos, mostra, a ulls del PSOE, que Mariano Rajoy podria tenir suports suficients per aconseguir la seva investidura. Els comptes serien aquestes: 137 escons del PP, més 32 de Ciutadans, més un de Coalició Canària sumarien 170 escons, a sis de la majoria absoluta. Però si els vuit de CDC, que en principi tindran grup propi gràcies al PP, i els cinc del PNB s'abstinguessin, com han fet aquest dimarts, els comptes sortirien per aconseguir la investidura per majoria simple, en segona votació. 

Pressionats pels populars perquè facilitin la continuïtat del president en funcions mitjançant la seva abstenció, els socialistes han insistit des de les eleccions del 26 de juny que la responsabilitat no ha de caure sobre ells. La direcció del PSOE assenyala que Rajoy té el deure de buscar suports entre els seus “afins ideològics”, un col·lectiu en què els de Pedro Sánchez inclouen CDC i el PNB, formacions que han col·laborat aquest dimarts en l'elecció de Pastor mitjançant els seus vots en blanc.

Aquesta ajuda als candidats conservadors ha anat un pas més enllà en l'elecció d'Ignacio Prendes, de Ciutadans, i Rosa Romero, del PP, per a les vicepresidències del Congrés, ja que han obtingut 10 suports més de la suma dels seus dos respectius partits. El vot és secret, però tot apunta que alguns diputats de CDC els han donat el seu 'sí'.   

EL SEGÜENT PAS

Notícies relacionades

“El que ha passat pot prefigurar la investidura. Hem vist com el PP i Ciutadans s'han posat d'acord primer entre si i després amb els nacionalistes de dretes. Si els populars han aconseguit això, ¿per què no la investidura?”, assenyala un dirigent pròxim a Sánchez.

El secretari general del PSOE segueix sense tancar del tot la porta a intentar la formació d'un Govern alternatiu al del PP si Rajoy fracassa en el seu intent de mantenir-se a la Moncloa o torna a rebutjar presentar-se a la investidura. Però el seu entorn explica que el que ha passat amb Podem en les negociacions del Congrés, en què el partit morat va decidir presentar Xavier Domènech per presidir la Cambra "d'esquena" als socialistes i mentre negociava amb ells, posa de manifest que no hi pot haver acord possible amb Pablo Iglesias. “Més enllà de la dificultat dels números, ¿com intentarem acordar un Executiu amb ells si ni tan sols són lleials en la negociació del Congrés?”, es pregunta un dirigent pròxim a Sánchez. Les relacions ja eren molt dolentes, però ara estan gairebé trencades.