Duran insta PSC i ICV a crear un front comú per la tercera via

El líder d'Unió es reuneix amb Mas i qualifica l'actitud de CDC d'"inacceptable"

Rull delega en Macias la decisió sobre el futur del grup al Congrés

2
Es llegeix en minuts
XABIER BARRENA / BARCELONA

A falta d’aparicions públiques davant els mitjans, les missives a la militància de Josep Antoni Duran Lleida serveixen, com la pantalla de plasma per a Mariano Rajoy, per conèixer la seva opinió sobre l’actualitat política. Dient això n’hi ha prou per entendre que la carta web d’ahir era més que esperada. Duran titlla a la carta d’«inacceptable» l’actitud dels seus exsocis, però també comença a girar full i a mirar al futur. El mateix que pretén fer Artur Mas a partir d’avui. Potser per poder començar a tancar etapes, els dos dirigents van mantenir ahir a la tarda una reunió d’una mitja hora al Palau de la Generalitat en què van analitzar «cordialment» la situació creada després de la ruptura de la federació, segons van revelar fonts coneixedores de la trobada.

Això va passar poques hores després que Duran fes pública la seva carta, en què fa una crida a les altres forces «catalanistes, però no independentistes», a sumar esforços per trobar una solució mitjançant el diàleg amb l’Estat. «A l’Estat i a Catalunya», assenyala el text, hem de ser «conscients» que de l’actual conflicte «només se surt amb una consulta legal perquè decideixi la ciutadania». I afegeix que el referèndum no arribarà si no es «recompon» el catalanisme, incloent-hi els no independentistes, «com el PSC, ICV-EUiA i Unió». Sobre els esdeveniments de l’última setmana, Duran carrega contra l’«inacceptable ultimàtum» de CDC perquè se sumessin al seu full de ruta sobiranista. Al seu entendre, Unió no tenia marge de decisió «amb un mínim de dignitat» després que CDC substituís «el diàleg per l’ultimàtum», que veu «inassumible en el fons i en la forma», i creu que no poden actuar així «si volen la independència». 

En l’aspecte personal, Duran confessa que el divorci és molt dolorós per a ell, un dels firmants del pacte de coalició, fa 37 anys: «Pateixo com el que més», afirma.

CONTRA UN CONGRÉS

Pel que fa als crítics de la mateixa Unió, el president del partit critica que amenacin de forçar un congrés extraordinari per veure qui es queda amb les sigles del partit: «Fer ara un congrés no seria sinó un instrument per liquidar-lo». També creu impossible preparar, a la vegada, el conclave i el debut en solitari en unes eleccions.

Mentrestant, els exsocis de Duran segueixen tirant milles. Després d’un dinar amb els diputats i senadors convergents a Madrid, el número dos dels nacionalistes, Josep Rull, va anunciar que han «apoderat» els seus caps de llista al Congrés i al Senat, Pere Macias i Josep Lluís Cleries, perquè, «en un termini curt de temps», decideixin sobre la continuïtat de Duran al capdavant del grup parlamentari al Congrés de Madrid.

PROPOSTA DE LA PORTAVEU

Notícies relacionades

Una fórmula, suggerida ahir per la portaveu i diputada d’Unió al Congrés Mont-serrat Surroca, a La Xarxa, podria ser crear dos grups «i que cada un tingués el seu portaveu», de manera que l’actual cap de files de CiU, és a dir, Duran, passaria a ser només el d’UDC, mentre que Convergència nomenaria el seu, amb tota probabilitat Macias.

Surroca va advertir que el reglament de la Cambra baixa no és «especialment clarificador» davant un cas com el de la federació nacionalista. El mateix Rull va avalar la necessitat de fer visible que «hi ha dos projectes polítics diferents», que si bé a vegades poden confluir, altres vegades «són molt diferents».