EL DILEMA NACIONALISTA

Duran culpa del divorci de CiU la "inacceptable" actitud de CDC

El líder d'Unió obre la porta a concórrer en solitari al 27-S però rebutja un congrés extraordinari

Josep Antoni Duran Lleida, ahir després de la reunió de la direcció d’Unió.

Josep Antoni Duran Lleida, ahir després de la reunió de la direcció d’Unió. / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / BARCELONA

Després de quatre dies de silenci, el líder d'Unió Democràtica, Josep Antoni Duran Lleida, ha negat aquest divendres que el seu partit sigui el responsable de la ruptura de la federació nacionalista i ha apuntat el procés sobiranista i l' "inacceptable" ultimàtum de CDC com a culpables del divorci. És més, ha presentat UDC com a "damnificat polític" del full de ruta independentista d'Artur Mas, encara que ha rebutjat que estigui "en guerra" amb Convergència. En clau interna, el dirigent democristià ha deixat clar al sector crític del seu partit que no és partidari de convocar un congrés extraordinari perquè suposaria "liquidar" la sigla d'Unió.

"La resposta de CDC [a la consulta d'Unió] va ser substituir el diàleg per l'ultimàtum. Un ultimàtum fet públic, a més, sense deixar-nos cap marge de maniobra. Té tres dies per acceptar l'adhesió al 'sí-sí'. ¡Inacceptable! En el fons i en la forma inassumible", afirma Duran en la seva carta web setmanal a la militància d'UDC. Tot seguit, ha deixat un encàrrec als seus exsocis: "No es pot actuar amb aquestes formes si realment es vol portar el país a la independència. ¿Quin exemple de diàleg estem transmetent a la UE i a la comunitat internacional? ¿Quin marge de decisió amb un mínim de dignitat li quedava a Unió?".

Notícies relacionades

Sobre el futur de la federació de CiU, que Convergència ja ha donat per liquidada, Duran sosté que "és la situació política la que divideix" CDC i Unió. "No estem fets per viure còmodament quan la societat es bipolaritza en blanc o negre, en bons i dolents", constata. I assegura que el seu partit és víctima d'aquest context polític: "No estem en guerra ni hi estarem, afortunadament. No hi ha ni víctimes mortals ni ferits arran de l'actual situació, però hi ha damnificats polítics, entre els quals es troba Unió".

Una vegada fulminada la federació, Duran deixa oberta la possibilitat que Unió concorri en solitari a les eleccions del 27-S, però censura el propòsit de l'ala independentista del partit d'intentar forçar un congrés extraordinari per veure "qui es queda amb la marca". "Fer ara un congrés no seria una altra cosa que un instrument per liquidar-la. O desapareixeria amb la llista del president Artur Mas o no es faria viable el seu futur electoral si ens dediquéssim a fer el congrés en lloc de preparar la campanya per si hem d'anar sols".